Ausztriában, Görögországban és Németországban is problémákat okoz a havazás

Athén, 2019. január 8. Hó lepi az athéni Akropolisz környékét 2019. január 8-án. Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű hó hullott Görögország-szerte, a rendkívüli időjárás miatt az ország több több városában zárva maradtak az iskolák. MTI/AP/Eurokinissi
Vágólapra másolva!
Görögországban többek között megbénította a közlekedést, Ausztriában pedig komoly veszélyt jelentenek a lavinák a heves havazás miatt.
Vágólapra másolva!

Ausztriában lavinákra készülnek

A sűrű hóesés miatt egyre fenyegetőbb az időjárási helyzet az ausztriai Alpokban: Stájerország egyes részein kedd estétől

a legmagasabb szintű lavinaveszély van érvényben,

mivel további egy méter hó várható a következő napokban.

A hétvége óta Stájerországban három méter hó esett, a Loser-hegynél a heves szél miatt akár 10 méteres hótorlaszok is lehetnek. A sűrű hóesés miatt spontán, száraz lavinák is lehetnek.

Lavinaveszélyre figyelmeztető jelzőtábla az ausztriai Filzmoosban Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Az ötfokozatú lavinaskálán az ötös szintű lavinaveszély azt jelenti, hogy hótömegek zuhanhatnak le akár kevésbé meredek lejtőkről is. A stájerországi hatóságok arra figyelmeztették a helyieket, valamint a téli sportok űzőit, hogy kerüljék a településeken kívül eső nyílt terepet, valamint egyes, kijelölt sípályákat. Itt körülbelül

2000 embert zárt el az erős havazás, de pillanatnyilag nincs hiány élelemből vagy gyógyszerekből.

Az osztrák hadsereg helikopterek állomásoztatásával készül a további havazásra, mivel a helikopterekkel robbanóanyagokat tudnak ledobni a lavinaveszélyes területekre, valamint evakuálhatják azokat, akik a hó miatt a hegyekben rekedtek.

Ausztria-szerte mintegy 100 utca van lezárva.

Problémát okoznak továbbá a kidőlt fák, Alsó- és Felső-Ausztriában pedig nagyjából 2000 háztartás maradt áram nélkül, mert megrongálódtak a vezetékek. Az előrejelzések szerint a következő napokban nem várható változás az időjárásban.

Hó lepi az athéni Akropolisz környékét Forrás: MTI/AP/Eurokinissi/-

Görögországban a hidegrekord is megdőlt

A heves havazás Görögországban is kihívást jelent, az ország középső és déli részein kedden megbénult a közlekedés a hó miatt. A legfontosabb észak-dél irányú, Athén és Szaloniki városa közötti autópályát két helyen több mint négy órára le kellett zárnia a rendőrségnek, mert jeges volt az úttest. Problémák voltak az Athént és a repterét összekötő vasúti forgalomban is, ahol a közlekedés átmenetileg megszakadt.

A legtöbb iskola zárva maradt,

több városban pedig fűtött helyiségeket nyitottak meg a hajléktalanok számára.

A Görögország északnyugati részén található Flórina városában a

keddre virradó éjszaka mínusz 23 Celsius-fokot mértek,

ez ott hidegrekordnak számít. Kedd délutánra a helyzet némileg javult a városban.

Németországban vihardagály és havazás okozott fennakadásokat

A Benjamin nevű front orkánerejű széllel csapott le a Németország északi tartományaira, a legerősebb, óránkénti 119 kilométeres sebességű széllökéseket az Északi-tengeren fekvő Keleti Fríz-szigetek egyikén, Spiekeroogon mérték.

A partvidéken sokhelyütt vihardagály keletkezett, áradások keletkeztek a többi között Hamburgban, ahol víz alá került a város egyik leghíresebb látványossága, a kikötői Fischmarkt (Halpiac) nagy része.
A hajóközlekedést a térség egészében korlátozni kellett, több helyen a vasúti közlekedésben is fennakadások keletkeztek leszakadt vezetékek, kidőlt fák miatt. Nagyobb károk nem keletkeztek és komolyabb balesetek sem történtek,

szerdán viszont az eső mellett havas eső és ónos eső is előfordulhat, ami csúszóssá teheti az utakat.

Németország déli részén a havazás okoz egyre veszélyesebb helyzetet, főleg Bajorországban. Kedd estétől péntekig

további 40-90 centiméterrel vastagodhat a hótakaró,

amelynek súlya alatt fák dőlhetnek ki, és akár épületek tetőszerkezete is beszakadhat.

A bajor közszolgálati média keddi szerint egyes településeken elővigyázatosságból bezárják az uszodát vagy a jégcsarnokot. Attól kell tartani, hogy a tetőszerkezet nem bírja az egyre vastagabb hóréteget, amelyet a nagy szél miatt nem lehet egykönnyen eltakarítani.

Miesbach járásban – ahol hétfőn katasztrófaállapotot vezettek be a napok óta tartó havazás miatt – a járási közigazgatási hivatal azt tanácsolja a háztulajdonosoknak, hogy ácsokhoz, bádogosokhoz, tetőfedőkhöz forduljanak segítségért, mert komoly szaktudást igényel kiszabadítani a tetőket a hatalmas hó alól.