Donald Trump szinte biztosan bevezeti a rendkívüli állapotot

Donald Trump
US President Donald Trump speaks to the media as he arrives at the White House in Washington, DC, on January 6, 2019, after meetings at Camp David. - US President Donald Trump stood firm Sunday on his demand for billions of dollars to fund a border wall with Mexico, claiming "tremendous" support inside his camp on the contentious issue which has forced a government shutdown now entering its third week."We have to build the wall," Trump told reporters as he left the White House for the Camp David presidential retreat. "It's about safety, it's about security for our country. (Photo by Jim WATSON / AFP)
Vágólapra másolva!
Az amerikai elnök nem utazik el a január 21-én kezdődő davosi világgazdasági fórumra.
Vágólapra másolva!

– írta Donald Trump a Twitteren.

Alig néhány órával korábban Trump még abban bízott, hogy el tud utazni. A Fehér Házban újságíróknak azt mondta: "szándékomban állt, hogy elutazzam, és még mindig nem tettem le erről". "Nagyszerű történetet" mondhatna el a fórumon az amerikai gazdaság eredményeiről - mondta. Dicsérte a tavalyi davosi tanácskozást, amelyen beszédet is mondott az Amerika elsőbbségét hirdető politikájáról és az Egyesült Államok globális szerepéről. "Igazi siker volt" – fogalmazott.

Donald Trump Forrás: AFP/Jim Watson

Újságírói kérdésre válaszolva megerősítette, hogy kitart álláspontja mellett a határfal építéséről a kongresszus demokrata párti politikusaival folytatott vitában,

"csaknem biztos", hogy kihirdeti a rendkívüli állapotot.

"Abszolút jogom van arra, hogy rendkívüli állapotot hirdessek" – mondta, megjegyezve, hogy más amerikai elnökök is éltek ezzel a lehetőséggel. "Én ezt még nem tettem meg, de megtehetem ...valószínűleg meg is teszem, azt is mondanám, hogy szinte bizonyos, hogy megteszem" – mondta.

Leszögezte még, hogy

a republikánusok rendkívül egységesek a fal építését illetően

és "nem hiszem, hogy valaha is láttunk ilyen egységet a Republikánus Pártban". Úgy vélte, hogy ez az egység nem is törik meg, mert a republikánusok "tudják, hogy szükség van a határok biztonságára".

A rendkívüli állapot kihirdetésétől elemzők szerint Trump azt reméli, hogy a kongresszus hozzájárulása nélkül is talál forrásokat az amerikai-mexikói határra tervezett fal, vagy acélkerítés megépítéséhez. Közben Washingtonban tüntetés kezdődött a részleges kormányzati leállás miatt.