Robbanás a párizsi Operánál, hárman meghaltak, negyvenhatan megsérültek

Horizontal
Firefighters evacuate an injured person after the explosion of a bakery on the corner of the streets Saint-Cecile and Rue de Trevise in central Paris on January 12, 2019. (Photo by Thomas SAMSON / AFP)
Vágólapra másolva!
Párizs belvárosában, a régi Operaházhoz közel reggel kilenc órakor óriási robbanás történt. A legfrissebb hírek szerint hárman haltak meg, két tűzoltó és egy spanyol turista. Kilenc súlyos és 37 könnyebb sérültről tudni. Valószínűleg gázrobbanás volt, de a bűnügyi rendőrség is nyomoz. 
Vágólapra másolva!

A rendőrség közlése szerint a robbanás egy pékségben történt.

Képek a robbanás helyszínéről:

A Le Figaro szerkesztősége három-négy saroknyira van a felrobbant pékségtől, de még a szerkesztőségben is érzékelték a robbanást, olyan erejű volt. A pékségben és a környékén 20-an sérültek meg, heten súlyosan, ketten közvetlen életveszélyben vannak, a délelőtt 10 órai gyorsjelentés szerint.

Tűzoltók mentenek ki egy sebesültet a robbanást követően Forrás: AFP/Thomas Samson

A robbanás Párizs egyik leggazdagabb részén volt, közel a párizsi Garnier operához, azaz a régi operaházhoz. És közel ahhoz az utcához, ahol tavaly májusban egy migráns Allah Akbart üvöltött, elvágta egy járókelő torkát, négy embert megsebesített, majd a rendőrök agyonlőtték.

A Le Figaro egyelőre azt valószínűsíti, hogy nem terrortámadás volt, hanem gázrobbanás. Később ezt egyértelműen megerősítették.

Cikkünk folyamatosan frissül!

FRISSÍTÉS:

Az oltásban megsérült három tűzoltó is. A közelben lakók azt mondták a BFM TV-nek, hogy olyan erejű volt a robbanás, hogy azt hitték, földrengés van.

Kiderült: a három tűzoltó súlyosan megsérült. Feltehetően már a robbanás pillanatában ott voltak. Egy közelben lakó szerint gázszivárgást éreztek, hívták a tűzoltókat, egy tűzoltóautó meg is érkezett, és nem sokkal ezután robbant fel a pékség.

Az Operaház előtti híres, hatalmas teret kiürítették, hogy le tudjon szállni a belváros közepén egy mentőhelikopter. Szemtanúk szerint két mentőhelikopter is leszállt a Place de l'Opéra közepén.

A Le Figaro idézi a közelben lakó embereket, akik arról beszéltek a tudósítóknak, hogy a robbanás után azt hitték: terrortámadás volt.

A 12 órai gyorsjelentés szerint már nem ketten, hanem öten vannak életveszélyben. Összesen 12 ember sérült meg súlyosan. Rajtuk kívül még 12-en sérültek meg.

Nem sokkal ezután a francia belügyminiszter bejelentette, hogy a bűnügyi rendőrség is nyomoz a robbanás miatt. Az egyik francia hírtelevízióban arról beszéltek, hogy azt is vizsgálhatják, hogy egyszerű balesetről van szó, vagy esetleg valaki elvágta a gázvezetéket.

13 ÓRAI BELÜGYMINISZTÉRIUMI JELENTÉS:

Négyen meghaltak a kórházban, köztük két tűzoltó. A Le Figaro már több mint harminc sérültről ír. Egy ember változatlanul élet és halál között van. Legalább 10 ember súlyosan megsérült.

13.46: A PÁRIZSI ÜGYÉSZSÉG HELYESBÍTI A FRANCIA BELÜGYMINISZTÉRIUMOT, CSAK KÉT HALOTT

Ketten haltak meg a párizsi ügyészség szerint, a két tűzoltó. Vagyis nem négyen, ahogy korábban a francia belügyminisztérium közölte. Összesen 37 sérültről tudnak, közülük tízen súlyosan megsérültek.

Délután a Josep Borrell spanyol külügyminiszter bejelentette, hogy egy spanyol állampolgár is meghalt.

Ezzel háromra emelkedett a halottak száma.


– fogalmazott Twitter-üzenetében Borrell.

A spanyol külügyminisztérium közölte, hogy a harmadik áldozat egy spanyol turista, egy nő, aki a férjével együtt volt Párizsban. A sérültek között is van egy spanyol állampolgár.

A legfrissebb hatósági összesítések szerint kilenc súlyos és 37 könnyebb sérültje van a robbanásnak.

A robbanásban többen súlyosan megsérültek Forrás: AFP/Thomas Samson

Christophe Castaner belügyminiszter kora este arról beszélt, hogy baleset volt, de természetesen ki kell deríteni mindent, meg kell tudni a robbanás okát. A belügyminiszter szerint előbb felgyulladt az épület, ott voltak a tűzoltók, és ekkor robbant fel a pékség. Rémy Heitz főügyész éppen fordítva mondja: szerinte éppen az óriási robbanás miatt gyulladt fel a ház. A belügyminiszter (aki egyébként Macron legközelebbi politikustársa) érezhetően mindenkit meg akart nyugtatni, hogy egy tragikus, de egyszerű balesetről van szó, a főügyész azt mondta: igen, abból indul ki a nyomozás, hogy baleset, de „semmilyen lehetőséget nem zárunk ki”.