Meghalt a megkéselt gdanski polgármester

Pawel Adamowicz, Gdansk, késelés
A színpadon késelték meg a polgármestert
Vágólapra másolva!
Meghalt a vasárnap megkéselt gdanski főpolgármester, Pawel Adamowicz – jelentette be hétfő délután az őt ápoló gdanski kórház orvosa.
Vágólapra másolva!

A gdanski orvosi egyetem kórháza előtt Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter részvételével rendezett sajtótájékoztatón azt mondták:

harcoltak Adamowicz életének megmentéséért, de sajnálatos módon elveszítették a küzdelmet.

Az 53 éves Pawel Adamowiczot egy jótékonysági célú, szabadtéri rendezvényen késelte meg egy büntetett előéletű, 27 éves gdanski férfi, akinél korábban lelki betegséget diagnosztizáltak.

A támadáskor súlyos sérülések érték a főpolgármester szívét, a rekeszizmát és más hasi szerveit. Éjjel ötórás műtéten esett át, azóta nem volt eszméleténél,

és egy, a szív működését helyettesítő készülék segítségével tartották életben.

A színpadon késelték meg a polgármestert Forrás: AFP/East News/Piotr Hukalo

A késelő decemberben szabadult a börtönből

Korábbi értesülések szerint

a késelőt, Stefan W.-t a gdanski kerületi bíróság 2014-ben öt és fél évi szabadságvesztésre ítélte, miután elkövetett négy bankrablást,

amelyek során a férfi több százezer forintnak megfelelő összegeket vitt el. Stefan W.-t december végén engedték ki a börtönből.

A vasárnapi támadás után őrizetbe vették, hétfőn a gdanski ügyészségen kihallgatják. Hatósági közlés szerint nyomozás indult, eredetileg gyilkossági kísérlet gyanújával, amelyet most gyilkosság elkövetésére módosítanak.

A PAP hírügynökség hivatalosan meg nem erősített értesülései szerint

a férfinak egy újságírói azonosító segítségével sikerült feljutnia a szabadtéri színpadra,

ahol Adamowicz tartózkodott.

A politikusok részvétüket nyilvánították, az eseményt szervező alapítvány elnöke lemondott

Adamowicz több ciklus óta vezeti Gdanskot polgármesterként. Az országosan ellenzékben lévő Polgári Platform (PO) alapító tagja, a tavaly októberi helyhatósági választásokon viszont már független jelöltként választották újra.

A hírtévék több videófelvételt tettek közzé, ezeken látszik, hogy a támadó a késelés után még egy ideig szaladgált a színpadon, majd elfogták. Azt kiabálta, hogy a PO miatt ártatlanul börtönbe került.

– mondta a színpadi szereplőktől átvett mikrofonba.

A támadást több vezető lengyel politikus – Andrzej Duda mellett Mateusz Morawiecki kormányfő és Joachim Brudzinski belügyminiszter – azonnal elítélte. A gyászhírre a lengyel kormánypárti és ellenzéki politikusok, valamint a Gdanskból származó Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke részvétnyilvánításokkal reagáltak.

A halálhír nyomán bejelentette lemondását Jurek Owsiak, annak az alapítványnak az elnöke,

amely a tragikus esemény színhelyévé vált karitatív akciót szervezte. Owsiak évek óta szervezte a legnépszerűbb lengyelországi jótékonysági gyűjtést.

Az országos rendőr-főkapitányság szóvivője közölte: a

köztéri eseményt a szervezők nem tömegrendezvényként jelentették be, amelyre az alkalmazottnál szigorúbb biztonsági szabályok vonatkoztak volna.

A helyszín biztonságáért egy, a szervezők által bérelt cég volt a felelős, a környéken megerősített rendőri jelenlétet biztosítottak, és a riadóztatott rendőrök azonnal reagáltak.

Több lengyel városban tisztelegtek a polgármester emléke előtt

Több tucat lengyelországi városban, köztük Gdanskban és Varsóban gyűléseket és gyászmeneteket tartottak hétfő este, tisztelegve Pawel Adamowicz emléke előtt.

Gyászolók gyertyagyújtással adóznak az előző nap megkéselt és ezen a napon a sérüléseibe belehalt Pawel Adamowicz gdanski polgármester emléke előtt Poznanban 2019. január 14-én Forrás: MTI/EPA/PAP/Jakub Kaczmarczyk

A gdanski óvárosban tömegek gyűltek össze, rövid beszédet mondott a gdanski származású Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

A varsói gyűlést a fővárost irányító Polgári Platform (PO) képviselői szervezték, jelen volt a PO elnöke, Grzegorz Schetyna, és a többi párt tagjai is.

A résztvevők egyperces csenddel tisztelegtek Adamowicz emléke előtt, majd néma menetben vonultak át a belvároson.

A gyászolók néma menetben vonultak át a belvároson Forrás: MTI/EPA/PAP/Jakub Kaczmarczyk

Andrzej Duda elnök hétfőn késő este a varsói székesegyházban részt vesz az Adamowicz lelki üdvéért bemutatandó szentmisén.

Lengyelországba a tragédia kapcsán részvétnyilvánítások érkeznek az egész világból.