Nyugdíjas terroristát ítéltek el Csehországban

Vágólapra másolva!
Terroristatámadásokért 4 év szabadságvesztésre ítéltek hétfőn Prágában egy cseh nyugdíjast, aki többször is balesetet próbált okozni.
Vágólapra másolva!

A 71 éves Jaromír Balda 2017 nyarán Mladá Boleslav mellett két alkalommal is

szándékosan fákat döntött a vasúti sínekre, hogy vonatbalesetet okozzon.

A szerelvények mindkét esetben nekiütköztek a sínekre döntött fának, azoban senki nem sérült meg, csak anyagi károk keletkeztek.

– mondta Martin Bíly ügyész a bírósági döntés után tartott sajtóértekezletén.

A nyugdíjas akár 15 év börtönbüntetést is kaphatott volna, de az ügyész csak 4 évet javasolt, mert orvosi vizsgálatok szerint Balda pszichiátriai betegségben szenved. A bíróság elfogadta az ügyész javaslatát, és az idős férfinek a szabadságvesztés mellett pszichiátriai kezelésnek is alá kell vetnie magát. A magas életkorát és büntetlen előéletét enyhítő körülményként vették figyelembe.

A bíró szerint Jaromír Balda egyértelműen bűnös,

mert tettére hosszabb időn át készülődött, mindent előre eltervezett, és a hozzá vezető nyomokat is megpróbálta eltüntetni.

Balda a cseh sajtó szerint a szélsőségesnek minősített Tomio Okamura képviselőházi alelnök által vezetett Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom híve, amelyet anyagilag is támogat, de maga nem tagja a mozgalomnak. Okamura már korábban elhatárolódott az ügytől.

„Az államnak a bíróság által egyértelműen ki kellett nyilvánítania, hogy az ilyen viselkedést nem tűri, hanem szigorúan megbünteti, mert ellentétes a társadalmi rendszerünk alapértékeivel” – mondta Jirí Wazik.