Szükségállapotot rendeltek el a hó miatt a Tátrában

vészhelyzet a Tátrában
Három tátrai járásban több útszakaszt is le kellett zárni, de a járható utak jelentős részén is nagyon rosszak az útviszonyok.
Vágólapra másolva!
Szükségállapotot rendelt el kedden a tátrai régióban a szlovák útkezelő vállalat a napok óta tartó intenzív havazás, és a helyi utakon keletkezett hóátfúvások miatt - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A havazás és az erős szél, illetve ennek következtében keletkező hóátfúvások miatt a tátrai régió három járásában, a poprádiban, a lőcseiben és a késmárkiban okoznak jelentős problémákat.

Ezekben a járásokban Marián Barilla, a helyi útkezelő vállalat igazgatója "nagyon rossznak" jellemezte a helyzetet. Az említett járásokban

vannak útszakaszok, amelyeket teljesen le kellett zárni, de a járható utak jelentős részén is rosszak az útviszonyok.

Három tátrai járásban több útszakaszt is le kellett zárni a hatalmas hó miatt, de a járható utak jelentős részén is nagyon rosszak az útviszonyok Forrás: Hazz SR

A havazás és az óránként száz kilométert is elérő erejű széllökések leginkább a Magas-Tátrában nehezítik a közlekedést.

Poprád, Ótátrafüred, Tátracsorba és a Csorba-tó környékén a legrosszabb helyzet.

A Szlovák Katasztrófavédelem arra figyelmeztet, hogy minimum szerda estig senki ne induljon el gépkocsival a Magas-Tátrába (képünkön a Csorba tó egy korábbi felvétele) Forrás: Origo

Az előrejelzések szerint a most tapasztalható rendkívüli időjárás

legalább szerda estig változatlan marad, ezért az útkezelő vállalat azt ajánlja, hogy aki teheti, ne induljon útnak ebben az időben.

Az elmúlt napokban leesett új hó, és a helyenként mínusz húsz fokot is elérő hideg következményeként nőtt a lavinaveszély is,

jelenleg már Szlovákia minden magashegyi térségében emelt fokozatú, az ötös skálán hármas lavinaveszély van érvényben.

A Tátrán kívül továbbra is komoly problémákat okoz a havazás az ország északnyugati részén, Zsolna megyében, ahol már a múlt héten több mint egy tucat településen hirdettek szükségállapotot.

Ezeknek a településeknek a száma a folytatódó havazás miatt folyamatosan emelkedik, kedden már 29 faluban és egy városban volt érvényben szükségállapot.