Megvan a februári vatikáni tanácskozás programja

Ferenc pápa, Vatikán, karácsony,
Pope Francis delivers a speech from the balcony of St Peter's basilica during the traditional "Urbi et Orbi" Christmas message to the city and the world, on December 25, 2018 at St Peter's square in Vatican. (Photo by Tiziana FABI / AFP)
Vágólapra másolva!
Plenáris ülések, a szexuális visszaélést elszenvedett áldozatok emlékezése, valamint bűnbánó liturgia is szerepel a kiskorúak védelméről a Vatikánban február 21. és 24. közötti püspöki találkozón. A találkozó programjáról a Szentszék szerdán adott ki közleményt.
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa fogadta a tanácskozást előkészítő bizottság tagjait. A pápa – akik végig jelen lesz a találkozón – Federico Lombardi atyát, volt szentszéki szóvivőt nevezte ki moderátornak a találkozó plenáris üléseire.

Az egyházfő szeptemberben hirdette meg a püspöki találkozót azt követően, hogy tavaly először a chilei, majd az egyesült államokbeli püspöki kar több tagja is lemondásra kényszerült gyerekekkel szemben elkövetett szexuális visszaélések vádja miatt. A tanácskozásra több mint 180 püspököt és szakértőt várnak.

Ferenc pápa Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Alessandro Gisotti megbízott szentszéki szóvivő elmondta: a pápa szeretné, hogy

A pápa tudja, hogy globális problémáról van szó, amelyet csakis globálisan lehet megoldani – mondta. Szándéka az, hogy a tanácskozás a "pásztorok találkozója, nem pedig tudományos konferencia" legyen.

A tanácskozás munkacsoportokban folyik majd, illetve lesznek plenáris ülések, közös imák és meghallgatnak egykori áldozatokat is. A találkozó misével zárul.

Ferenc pápa a római kúriához intézett év végi beszédében kijelentette: az egyház minden szükséges intézkedést megtesz azért, hogy ezen bűncselekmények elkövetőit átadja az igazságszolgáltatásnak.

– jelentette ki az egyházfő. Elismerte, hogy a múltban többször is a megfelelő "gyorsaság és tapasztalat nélkül kezelték az ügyeket, de ennek soha többé nem szabad megtörténnie".