Végeztek a terroristákkal Nairobi központjában

Nairobi, terrortámadás, DusitD2
Mentőautók a szálloda előtt, ahol január 15-én fegyveresek támadtak egy konferencia résztvevőire. A támadásban 14 civil meghalt, a terroristákat 20 órás tűzharc után lelőtték
Vágólapra másolva!
Lezárult a rendőrségi akció a kenyai főváros, Nairobi központjában lévő DusitD2 épületegyüttesnél, amelyet kedden az al-Shabaab nevű szomáliai terrorszervezet fegyveresei támadtak meg – jelentette be szerdán Uhuru Kenyatta kenyai elnök, hozzátéve, hogy a terroristákkal több mint húszórás ostrom után végeztek a biztonsági erők.
Vágólapra másolva!

Az elnök legalább tizennégy civil halálát erősítette meg, és közölte, hogy több mint hétszáz embert evakuáltak. Szerda hajnalban hírügynökségek szerint még robbantottak és lőttek a Nairobi központjában lévő DusitD2 épületegyüttesnél, amelyet előző nap kora délután ért terrortámadás.
Az al-Shabaab már kedden jelentkezett a támadás elkövetőjeként.

A helyi média korábban úgy értesült, hogy

a halottak között 11 kenyai, egy amerikai és egy brit van, két áldozatot pedig egyelőre nem tudtak azonosítani,

mert nem volt náluk semmilyen igazolvány. Az amerikai külügyminisztérium már megerősítette, hogy egy amerikai állampolgár is az áldozatok között van.

Mentőautók a szálloda előtt, ahol január 15-én fegyveresek támadtak egy konferencia résztvevőire. A támadásban 14 civil meghalt, a terroristákat 20 órás tűzharc után lelőtték Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Egyelőre nem lehet tudni, hogy hányan voltak kezdetben a támadók, de az egyik kenyai tévé felvételein négy fegyveres látszik.

A terrorelhárító rendőrség egyik tisztje, Mawira Mungania azt mondta: a terroristák célpontja egy konferencia volt a szállodában, amelyen amerikaiak is részt vettek, de az esemény helyszínét az utolsó pillanatban megváltoztatták a szervezők.

A támadók nem tudtak bejutni a szállodába, ezért a mellette lévő épületet rohanták meg

– tette hozzá a tiszt.

A DusitD2 épületegyüttes nincs messze a Westgate bevásárlóközponttól, ahol 2013-ban egy merényletben 67 ember vesztette életét. Azt a támadást is az al-Shabaab követte el. Az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatban álló szervezet nagy területeket tart ellenőrzése alatt Szomália déli és középső részén. Kenyában gyakran követnek el terrorcselekményeket, főleg mióta a nairobi vezetés katonákkal támogatja a dzsihadisták elleni küzdelmet Szomáliában.