Páncéltörővel akarta megtámadni a Fehér Házat egy dzsihadista

Iszlám Állam, Amaq
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban letartóztattak szerdán egy Georgia állambeli, vélhetően arab származárú férfit, Hasher Jallal Tahebet, akit azzal vádolnak, hogy páncéltörő rakétával meg akarta támadni a washingtoni Fehér Házat - közölte az ügyészség. A férfi tavaly októberben el is árulta a bizalmába férkőzött FBI-ügynököknek, hogy az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet ellenőrzése alatt lévő területre akar utazni. Azt magyarázta, hogy a dzsihád (iszlám szent háború) kötelesség, és ő minél nagyobb kárt akar okozni, mártír akar lenni.
Vágólapra másolva!

A 21 éves férfit, Hasher Jallal Tahebet tetten érték: az őrizetbe vétel azután történt, hogy átvette a neki beszerzett fegyvereket és robbanóanyagokat a bizalmába férkőzött FBI-ügynököktől.

Georgia állam bűnüldöző szervei márciusban léptek kapcsolatba a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI), miután tudomásukra jutott, hogy Taheb radikalizálódott, megváltoztatta a nevét, és külföldre akar utazni - derül ki a bíróságnak továbbított FBI-iratokból.

Hó lepi a washingtoni Fehér Ház északi bejárata előtt parkot, havazás Forrás: MTI/AP/Susan Walsh

A férfi tavaly októberben el is árulta a bizalmába férkőzött FBI-ügynököknek, hogy az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet ellenőrzése alatt lévő területre akar utazni.

Mivel azonban nem volt útlevele, nem utazhatott külföldre, így kitalálta azt, hogy megtámadja a Fehér Házat és a New York-i Szabadság-szobrot. A férfi többször találkozott titkos ügynökökkel, rávette őket a terv végrehajtására, sokat kommunikált velük kódolt üzenő applikációkon keresztül. Egy ilyen találkozó alkalmával Taheb azt tanácsolta az egyik titkos ügynöknek, hogy amennyiben más országba utazik, akkor csupán "egy lesz a sok közül", de ha az Egyesült Államokban marad, akkor nagyobb károkat okozhat.

Iszlám Állam, Amaq Forrás: AFP Illusztráció

Azt magyarázta, hogy a dzsihád (iszlám szent háború) kötelesség, és ő minél nagyobb kárt akar okozni, mártír akar lenni.

Megmutatta az FBI-ügynöknek a Fehér Ház nyugati szárnyának a tervrajzát és a támadás részletes tervét, illetve arra kérte, hogy szerezzenek be neki a támadáshoz szükséges fegyvereket és robbanóanyagot. Páncéltörő rakétával akarta "kinyitni" a Fehér Ház ajtaját, és minél nagyobb veszteségeket akart okozni a rendőrségnek és az elnöki hivatalt védő őröknek.

A férfit a fegyverek és a robbanóanyag átadása után tartóztatták le szerdán egy bufordi parkolóházban.