Óriási győzelmet aratott Andalúziában a spanyol jobboldal

Javier Ortega en una Asamblea de VOX
Vágólapra másolva!
Jobboldali kormány alakulhat Andalúziában, miután megbukott a baloldali szocialista párt 36 év uralom és katasztrófa után. Intenzív tárgyalásokat követően a konzervatív Néppárt és a Ciudadanos megkapták a jobboldali Vox támogatását Andalúziában, Spanyolország legnépesebb régiójában. Ilyen típusú összefogásra eddig még nem került sor Spanyolországban, viszont ennek köszönhetően véget ért a baloldal több évtizedes uralma az illegális migránsok által leginkább sújtott dél-spanyol régióban. A bukott szocialista regionális kormány korrupciót és illegális migránsokat hagyott maga után. 
Vágólapra másolva!

Juan Manuel Moreno, a régió új vezetője történelminek nevezte ezt a győzelmet, akárcsak a tavalyi parlamenti választásokon 12 helyet szerzett Vox főtitkára, Javier Ortega Smith-Molina. Molina azt mondta:

végre megbukott a migránspárti baloldal Andalúziában, ezzel vége a túlságosan liberális migrációnak és a szélsőségesen feminista légkörnek.

Az illegális migrációt felszámolják, és a baloldal bukásával a korrupció is vereséget szenvedett.

A spanyol jobboldali VOX főtitkára, Javier Ortega Smith-Molina Forrás:Wikimedia Commin/Derechaunion

A konzervatív Néppárt és a Vox 37 pontos megállapodásának legfontosabb eleme az illegális migráció elleni küzdelem, a bikaviadal és az ún. Szent Hét hagyományának megőrzése, amely egy 1604 óta tartó nagyon fontos és népszerű spanyol keresztény tradíció. A Szent-hét a legfontosabb keresztény spanyol ünnep, amelyet hagyományosan húsvét előtt egy héttel szoktak megrendezni Sevillában, és a keresztút szimbolikáján keresztül idézik meg Krisztus szenvedését és keresztre feszítését.

Jelenleg folynak a tárgyalások arról a VOX által előterjesztett javaslatról is, amely az észak-afrikai Ceuta és Melilla térségét érinti.

Javaslatuk szerint a határt egy áttörhetetlen fallal kellene lezárni.

Az Origo többször is beszámolt arról, hogy az illegális migránsok folyamatosan áttörik a határvédelmet és elözönlik a dél-spanyol térséget, a lakosságot terrorizálják. A javaslat ennek a tarthatatlan helyzetnek vetne véget. Az elképesztő méreteket öltött illegális migrációra a bevándorláspárti szocialista kormányzatnak köszönhetően került sor, amely, akárcsak a bevándorláspárti francia macroni rezsim,

az emberek megkérdezése nélkül, diktatórikus módon döntött a Soros-féle ENSZ-migrációs paktumhoz való csatlakozásról,

annak ellenére, hogy csak a tavalyi évben kétszer annyi migráns érkezett Spanyolországba, mint 2017-ben, köztük több mint 10 ezer kíséret nélküli, többnyire marokkói kiskorú. Egyértelmű, hogy a szocialista Sánchez-kormány tehetetlen a bevándorlással szemben, pontosan úgy, ahogy az európai baloldal.

A spanyol jobboldal erősödése elemzők szerint hatással lehet a májusi európai parlamenti választásokra is, és az is látszik, hogy már most meggyengült a baloldali szocialista Sanchez-kormány, mert már csak 85 képviselővel rendelkezik a 350 parlamenti képviselőből.

Ez pedig súlyos problémát jelenthet a spanyol költségvetés elfogadása szempontjából.

A jobboldali párt vezetői szerint Andalúzia egy történelmi esélyt kapott arra, hogy a migráció problémáját megoldja. Az sem kizárt, hogy a jobboldal megerősödése miatt előrehozott választásokat kell tartani még 2020 előtt, írja a világ vezető konzervatív napilapja, a Le Figaro.