A tüntetők közé lőttek Zimbabweban

Vágólapra másolva!
Egy zimbabwei orvosi szervezet csütörtöki közlése szerint az elmúlt napok tüntetéseit követően 68 embert kezeltek lőtt sebek miatt, közülük tizenhéten sürgősségi beavatkozást kellett végrehajtani. A hét elején kezdődött tüntetések fő oka az üzemanyag árának drasztikus emelése.
Vágólapra másolva!

A Zimbabwei Orvosszövetség az Emberi Jogokért (ZADHR) nevű szervezet beszámolója szerint orvosaik 172 embert kezeltek különböző állami és magánkórházakban hétfő óta, mikor a tüntetések elkezdődtek az ország fővárosában, Hararéban, valamint az ország második legnagyobb városában, Bulawayóban.

A lőtt sebeken túl számos beteget láttak el mellkasi sérülés, törött végtagok vagy kutyaharapás miatt,

egyeseket az orvosi utasítás ellenére is erőszakkal vittek el kórházakból bíróságra a szervezet közleménye szerint.

A tüntetések jelentős kihívás elé állítják a dél-afrikai ország elnökét, Emmerson Mnangagwát, aki azt ígérte, helyreállítja a gyengélkedő gazdaságot, miután egy puccsot követően 2017 novemberében ő került a Zimbabwét hosszú ideig irányító, agg Robert Mugabe helyére.

A zimbabweiek abban bíztak, hogy Mnangagwa újjáéleszti a gazdaságot és szakít a Mugabe-érával, de az országba visszatértek a régi problémák: a dollárhiány mellett komoly nehézséget jelent a magas infláció, emellett a kormány keményen fellép a másként gondolkodókkal szemben.

Nemrégiben például civileket - köztük egy neves aktivistát és egy ellenzéki törvényhozót - vettek őrizetbe, ők várhatóan csütörtökön kerülnek bíróság elé.

A megmozdulások miatt hétfőn Hararéban, Bulawayóban és Chitungwizában, az ország harmadik legnagyobb városában tartott demonstrációkon 200 embert vettek őrizetbe.

A rendőrök könnygázzal oszlattak, és éles lőszerrel is leadtak lövéseket.