70 ember ragadt egy sífelvonón Csehországban

2019.01.18. 12:37

Csehország egyik forgalmas sífelvonójára fa dőlt, emiatt leállt. Közel száz ember ragadt a magasban, hegyimentők és tűzoltók siettek a segítségükre, a mentés csak késő éjjel ért véget.

Sokan utaztak az 1688 méter hosszú sífelvonón, amikor a baleset történt. Miután a fa rádőlt a kötélpályára, megállt, és félő volt, hogy akár kétszázan is lehetnek a magasban. A négyüléses nyitott felvonók részben fűtöttek voltak, de a bajbajutottak így is fáztak a többórás mentés során - írja a CT24.

A fa csak félig dőlt a felvonóra, és a kötélpálya nem sérült meg, így biztonságban voltak a síelők. A mentés során a hegyi mentők és tűzoltók a kötés segítségével jutottak el az ülésekhez, és ezután egyesével leeresztették őket a talajra. A mentést két mentőhelikopter is segítette.

A mentés alatt a pályakarbantartók megpróbálták újra üzembe helyezni a felvonót, de ez nem járt sikerrel, így sokáig tartott a mentés. A mentést 14 órakor kezdték el, és csak éjfél után sikerült befejezni. Végül hetven embert hoztak le a sífelvonóról.

A rendőrség vizsgálatot indított az ügyben. A fa vélhetőleg a hó súlyától és a széltől dőlt ki.