Modernebb kerítéssel védekeznek a migránsok ellen Spanyolországban

kerítés
Would-be immigrants stand atop a boarder fence separating Morocco from the north African Spanish enclave of Melilla on October 22, 2014, following a morning assault on the boarder in an attempt to cross into Spain. The flow of migrants scrambling to reach Spain's north African territory Melilla is at double the rate of last year, an official said on October 21 as he defended police after a video showed abuse by border guards. The head of the Spanish government delegation in the territory, Abdelmalik El Barkani, said the number of attempts by desperate migrants to scale the seven-metre (23-foot), triple-layer fence separating Melilla from Morocco has surged in 2014. AFP PHOTO/ BLASCO AVELLANEDA
Vágólapra másolva!
A marokkói spanyol exklávék, Ceuta és Melilla határkerítéseinek átalakítására készül a spanyol belügyminisztérium - ezt maga a tárcavezető, Fernando Grande-Marlaksa jelentette be a kormányülést követő sajtótájékoztatón Madridban. A tervek alapján a kerítés egy része hatékonyabb és modernebb lesz.
Vágólapra másolva!

Fernando Grande-Marlaksa mint elmondta, a legsérülékenyebb szakaszokon, vagyis, ahol gyakoriak a határsértő akciók,

A határkerítés Ceutánál. Forrás: DPA/AFP/Bodo Marks

Kérdésre válaszolva kitért arra, hogy

A belügyminiszter többször is hangsúlyozta: a kerítés biztonságosabb lesz, de "véres eszközök nélkül".

A szocialista politikus hivatkozott egy 2017 júniusi belügyminisztériumi tanulmányra, amelyet még az előző, konzervatív néppárti kormány készített, és amely megállapította, hogy "ezeknek a véres eszközöknek nem volt elrettentő hatásuk".

A tárcavezető nem tért ki az új kerítésszakaszok biztonsági jellemzőire, de az elmondta, hogy a cserét rövid távon, azaz erre az évre tervezik, párhuzamosan számos technológiai fejlesztéssel.

Például

új zártláncú kamerarendszert telepítenek a határkerítéseknél, a határátkelőknél pedig arcfelismerő rendszer működik majd.

Fernando Grande-Marlaksa bejelentése szerint mindez egy átfogó, hét évre szóló, 850 millió eurós biztonsági infrastruktúra-fejlesztés keretében valósul meg, amely tartalmazza egyebek mellett idegenrendészeti központok, rendőrkapitányságok, kaszárnyák korszerűsítését is.

Ceutában 8,7 kilométer, Melillában 12 kilométer hosszan védik kerítések a marokkói-spanyol határt.

A hat méter magas dupla kerítéssor, az őrtornyok, a rengeteg kamera, mozgás- és zajérzékelő ellenére

minden évben sokan próbálnak meg, illetve jutnak is át a védelmi vonalon.

Migránsok a határkerítésen, Melillánál. Forrás: AFP/Blasco Avellaneda

Az elmúlt évben a két exklávéban összesen 6800 illegális bevándorlót regisztráltak,

16 százalékkal többet mint egy évvel korábban.

Míg Melillában 958-cal nőtt a számuk, addig Ceutában 21-gyel csökkent - közölte év végi összesítésében a spanyol belügyminisztérium.