Eltemetik a brutálisan meggyilkolt gdanski főpolgármestert

Gdansk, 2019. január 18. Katona Pawel Adamowicz meggyilkolt gdanski polgármester gyászmenetén Gdanskban 2019. január 18-án. Adamowiczot január 13-án késelte meg egy férfi Gdanskban. MTI/EPA/PAP/Adam Warzawa
Vágólapra másolva!
A főpolgármestert egy héttel ezelőtt gyilkolták meg egy jótékonysági rendezvényen Gdanskban. Pawel Adamowicz temetése ma délben kezdődött, amit a lengyel tévé élőben közvetít.
Vágólapra másolva!

Lengyelországban szombatra gyásznapot hirdettek, délben Gdanskban és több más lengyel nagyvárosban megszólaltak a szirénák a meggyilkolt Pawel Adamowicz főpolgármester emlékére.

A települések központi terein hatalmas tévékivetítőket tettek ki, hogy a gdanski Szűz Mária-székesegyházban megkezdődött szertartást országszerte követhessék az emberek.

Európa egyik legnagyobb temploma teljesen megtelt gyászolókkal.

Forrás: MTI/EPA/PAP/Adam Warzawa

Adamowicz koporsóját több tízezer ember kíséretében péntek este szállították át a gdanski Európai Szolidaritás Központból a székesegyházhoz. Hamvait a gótikus székesegyház egyik kápolnájában helyezik majd el.

Az eseményen ott van Andrzej Duda lengyel államfő, Mateusz Morawiecki miniszterelnök, valamint Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Adamowicz személyes barátja is.

A város utcáit ezrek lepték el.

A szertartás szervezői megkérték a főpolgármester emléke előtt tisztelegni akaró embereket, hogy ne hozzanak virágot és gyertyát, hanem ezek értékét inkább fordítsák jótékonysági célokra.

Adamowiczot múlt vasárnap egy jótékonysági célú szabadtéri rendezvényen késelte meg egy büntetett előéletű, 27 éves gdanski férfi, Stefan W., akinél korábban paranoid skizofréniát diagnosztizáltak.