Most tényleg egy euróért vehet lakást Szicílián

sambuca di sicilia
A megvásárolt házak felújítása után visszafizetik annak a költségét. A polgármester azt is megígérte, hogy a házak ablakaiból pazar kilátás tárul majd az ott lakók elé.
Vágólapra másolva!
Az egyre kiöregedő szicíliai kisváros, Sambuca di Sicilia vezetése úgy döntött, hogy mindössze 1 euróért (330 forint) értékesít több tucat lakást. Igaz, azokat önköltségen fel kell újítani, de amennyiben a vevő a szerződésben foglaltakat teljesíti, úgy azt az összeget vissza is kapja – számolt be a The Guardian brit napilap.
Vágólapra másolva!

A hatezer lakosú Sambuca di Sicilia a sziget déli részén, Agrigento megyében egy valóban csodaszép tengerparti részen terül el.

Az olaszok földi paradicsomnak becézik a szicíliai kisvárost Forrás: Wikipedia

A település vezetése már régóta küzd az elnéptelenedés problémájával, a helyiek közül a fiatalok többsége olasz nagyvárosokba költözött, a megmaradt lakosság átlagéletkora pedig inkább közelebb van már a hatvanhoz, mint az ötvenhez. Ezért a városi önkormányzat nemrég úgy döntött, hogy számba veszik a város tulajdonában lévő lakóingatlanokat, és függetlenül méretüktől mindössze 1 euróért (330 forint) eladják azokat. A pár napja meghirdetett többtucatnyi ingatlan zöme kétszintes, szinte mindegyikhez tartozik udvar is – írja a The Guardian. A brit napilapnak a város polgármestere, Giuseppe Cacippo hangsúlyozta, hogy azért kell csak szimbolikus összeget fizetni a lakásokért, mert azt szeretnék, hogy ismét visszatérjen az élet a kisvárosba.

– nyilatkozta Sambuca di Sicilia első embere.

Sambuca di Sicilia városháza Forrás: Sambuca di Sicilia Önkormányzata

A polgármester ugyanakkor hozzátette, hogy az új tulajdonosoknak szerződésben kell vállalniuk, hogy legalább tíz évig a város lakói lesznek. Azaz huzamosan ott kell élniük, és a megvásárlástól számítva legkésőbb három éven belül teljeskörűen fel kell újítaniuk az ingatlanokat.

Kalkulációik szerint ez az összeg 15-20 ezer euró (6 és fél millió forint) lehet, amit a renoválások után az önkormányzat visszafizet a vevőnek.

A megvásárolt házak felújítása után visszafizetik annak a költségét. A polgármester azt is megígérte, hogy a házak ablakaiból pazar kilátás tárul majd az ott lakók elé Forrás: Sambuca di Sicilia önkormányzata

A polgármester azt ígéri, akik mellettük döntenek, azok majd a paradicsomban élhetnek.

– áradozott Guiseppe Cacioppo, aki azt is megjegyezte, hogy az új lakók derűs időben az ablakaikból a Etna vulkánban is gyönyörködhetnek majd.