Egyre nagyobb migránsáradat éri el Görögországot

Idomeni, 2016. március 14. A macedón határ mellett fekvő Idomeni görög falu közelében lévő táborukból útnak indult migránsok mennek, hogy a határon emelt macedón védőkerítést megkerülve bejussanak Macedóniába 2016. március 14-én. (MTI/EPA/Nake Batev)
Vágólapra másolva!
Több mint 3000 migráns érkezett a tengeren keresztül Görögországba decemberben, többségük egy új, Görögország északi részét Törökországgal összekötő útvonalon keresztül – derül ki a görög parti őrség által kedden közzétett adatokból.
Vágólapra másolva!

A parti őrség információiból kiderül továbbá, hogy

a múlt hónapban őrizetbe vettek 12 embercsempészt, és lefoglaltak 10 hajót,

valamint egy bevándorlók szállításához használt járművet.

A macedón határ mellett fekvő Idomeni görög falu közelében lévő táborukból útnak indult migránsok egy korábbi felvételen Forrás: MTI/EPA/Nake Batev

Dimítrisz Vícasz menekültügyért felelős görög miniszter kedden az AMNA görög hírügynökség rádiójának adott interjúban azt mondta, hogy kapcsolatban állnak a török hatóságokkal emiatt az új, elsősorban afgánok által használt útvonalnak az ellenőrzése miatt.

A szóban forgó útvonal az Evrosz folyóhoz közeli két török faluból indul, és a görög Alexandrúpoli városba vezet.

Vícasz úgy értékelte, hogy bár az Európai Unió és Törökország között aláírt migrációs megállapodás hatalmas csökkenést jelent az érkezők számát tekintve, nem old meg mindent.

Az EU és Törökország között 2016 márciusában létrejött egyezmény alapján egyébként Törökország visszafogadja a területéről Görögországba jutó menekülteket, miközben az EU befogad Törökországból ugyanannyi szíriai menedékkérőt, mint amennyi illegálisan átkel a görög-török uniós külső határon.

A menekültügyért felelős görög miniszter szerint

2018-ban több mint 32 ezer migráns érkezett az égei-tengeri szigetekre,

ami 10 százalékos növekedést jelent az azelőtti évhez képest, miközben az Evrosz folyón keresztül – ami a Görögország és Törökország közötti szárazföldi határnak felel meg – 15 814 ember érkezett, ami csaknem a háromszorosa a 2017-ben feljegyzett körülbelül 5500-nak.