Az Eiffel-tornyot is fel akarták robbantani a terroristák

Párizs, Franciaország, Eiffel-torony, üvegfal, védelem
Vágólapra másolva!
Bizonyítékok vannak arra, hogy a 16 halálos áldozattal és 126 sebesülttel járó 2017. augusztusi spanyolországi merényletek elkövetői néhány nappal korábban a párizsi Eiffel-tornyot akarták a levegőbe repíteni. A két terrorista néhány nappal a spanyol merénylet előtt Párizsban járt, ezt biztonsági kamerákkal is rögzítették. A francia hatóságok ezért vették körül üvegfallal az Eiffel-tornyot.
Vágólapra másolva!

A világ vezető konzervatív napilapja, a Le Figaro szerint a spanyol és francia nyomozók arra a következtetésre jutottak, hogy a spanyolországi terrorkommandó, Younès Abouyaaqoub és Omar Hichamy eredetileg az Eiffel-torony ellen terveztek terrortámadást.

A nyomozók több mint 50 olyan fényképet találtak egy, a terroristákhoz köthető memóriakártyán, amelyeken az Eiffel-torony látható minden szögben, de olyan fénykép is van, amelyen a terroristák az Eiffel-torony előtt pózolnak. Az információt egyébként a Le Parisien napilap is megerősítette egy francia hírszerzési jelentésre hivatkozva.

A Le Parisien szerint a fényképek készítője különös érdeklődést mutatott az Eiffel-torony megközelíthetősége, a biztonsági és védelmi rendszere iránt, és a turisták haladási útvonalát illetően. Az újság utal egy másik, szintén a memóriakártyán levő videóra is, amelyen a terroristák egyike az alábbi üzenetet rögzítette:

Az üvegfallal körbevett Eiffel-torony Forrás: --

Ez azt jelenti, hogy ha kell, akkor Párizsban fognak támadni a terroristák. Ez önmagában nem lenne elegendő annak feltételezéséhez, hogy valóban Párizsban akartak támadni, viszont a nyomozók birtokába került az egyik terrorista laptopja is, amelyen rengeteg, az Eiffel-toronyra, lépcsőire, liftjeire, méreteire, dimenzióira stb. vonatkozó információt találtak. Ezeket a bizonyítékokat a spanyol hatóságok abban a házban találták Alcanarban (egy Barcelona közelében levő település), ahol a terroristák a támadáshoz használt bombát készítették.

Sőt, a két terrorista néhány nappal a spanyol merénylet előtt Párizsban járt, ezt biztonsági kamerákkal is rögzítették. A francia hatóságok nem sokkal később, erre a gyanúra alapozva vették üvegfallal körül az Eiffel-tornyot.

Mivel a házban a bombakészítés közben több robbanás is volt, a terroristáknak át kellett programozniuk eredeti tervüket, amelynek célpontjai a feltételezések szerint az Eiffel-torony vagy más műemlékek, mint pl. a La Sagrada Familia voltak. A 10 fős kommandó, amelyben 4 testvér is részt vett, több, egymást követő autó robbantásos merényletet is tervezett Barcelonában. Ebből végül is egy furgon hajtott a tömegbe Barcelona egyik forgalmas turistanegyedében, ennek a merényletnek 13 halottja és több száz sebesültje volt. Kicsivel később, a barcelonai merénylettel összefüggésben 120 km-re délre Barcelonától egy A3-as Audival egy halálos áldozattal járó merényletet követtek el a terroristák, több személy, köztük egy rendőr is megsebesült.

Mentők és rendőrök a 2017. augusztus 17-én elkövettet terrortámadás helyszínén Barcelonában Forrás: AFP/Josep Lago

Az Origo a merényletekről korábban beszámolt itt és itt.