Katalónia mára az iszlamizmus és a terroristák központja lett

SPAIN-MUSLIMS PROTEST Horizontal
Hundreds of Muslims protest pacifically in Escorxador Square in Barcelona against the publication of the cartoons depicting Prophet Mohamed. AFP PHOTO/CESAR RANGEL (Photo by CESAR RANGEL / AFP)
Vágólapra másolva!
Mára Katalónia és Barcelona a radikális iszlám egyik legfőbb központjává vált. Mindezt jól bizonyítják azok a hatósági akciók, amelyeknek a keretében egyre több dzsihadistát tartóztatnak le. Spanyolország északkeleti tartományában már hosszú évtizedek óta probléma az iszlám radikalizmus. Mindez a függetlenségpárti baloldali pártok politikájának az eredménye, akik saját politikai érdekükből mindenféle korlátozások nélkül engedték be az arab országokból érkező migránsok százezreit. Mára Katalónia lakosságának hét százaléka muszlim. Ezzel az aránnyal több nyugat-európai országot is megelőznek, ami a muszlim népességet illeti.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban 18 olyan személyt vett őrizetbe a katalán rendőrség, akik merényletet kívántak elkövetni Spanyolország északkeleti tartományában. A dzsihadista sejt három tagját később előzetes letartóztatásba helyezték a hatóságok. A letartóztatások ismét ráirányították a figyelmet Katalóniára, ahol a radikális iszlám továbbra is egy súlyos probléma. Katalóniában él egyébként egy főre vetítve a legtöbb muszlim Európában.

A felszámolt iszlamista sejtre január 15-én csaptak le, a tagok között algériai, egyiptomi, iraki, libanoni, líbiai és marokkói származású is volt.

A mostani letartóztatás egy 2017 májusa óta tartó nagyszabású terrorellenes akció része volt.

A felszámolt sejt egyik legfőbb törekvése volt, hogy ragaszkodtak az Iszlám Állam doktrínáihoz, valamint az is kiderült, hogy rendszeres fogyasztói voltak a dzsihadista propagandának.

2017 augusztusában volt az utolsó jelentős terrormerénylet Barcelonában Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Nicolas Carvalho Ochoa

Rablásból és lopásból éltek

Az El Mundo arról számolt be, hogy a terrorista sejt két nagyobb csoportból állt. Az egyik nagyobb csoport rablásokat és lopásokat hajtott végre, és ezekből az illegálisan megszerzett összegekből finanszírozták a vezető öt embert, hogy később terrortámadásokat hajtsanak végre. A rendőrség tájékoztatása szerint legalább 369 rablásban és lopásban vett részt Barcelona környékén az előbb említett nagyobb csoport.

A sejt tagjai emellett „természetesen" kábítószer-kereskedelemből és hamis dokumentumok készítéséből és eladásából tartották fenn magukat. Az El Mundo ezzel kapcsolatban azt írta, hogy

a sejt tagjai a barcelonai turistákra specializálták magukat, és az ő dokumentumaikat lopták el.

Az ellopott dokumentumokkal a dzsihadisták képesek voltak már egész Európában szabadon közlekedni. Persze arra is volt példa, hogy az ellopott iratokat a feketepiacon értékesítették.

Főleg Észak-Afrikából érkeztek bevándorlók Katalóniába Forrás: AFP/Iakovos Hatzistavrou

Tavaly karácsonykor is támadásra figyelmeztetettek

Barcelona a terrorizmus szempontjából 2017 augusztusától kezdve a közérdeklődés középpontjában van. Azon a nyáron egy 22 éves dzsihadista merénylő a város legismertebb utcáján, a Ramblán egy kamionnal a tömegbe hajtott.

A merényletben 15-en meghaltak, és 130-an megsebesültek.

Pár órával később, nem messze Barcelonától Cambrils városában egy hasonló merénylet történt. Ott egy spanyol nő vesztette életét, és többen megsebesültek.

2018. december 23-án az Egyesült Államok külügyminisztériuma arra figyelmeztetett, hogy a karácsonyi ünnepek alatt, valamint az újév környékén dzsihadista támadás fenyeget Barcelonában. A biztonsági figyelmeztetés arra hívta fel a figyelmét az amerikai turistáknak és állampolgároknak, hogy legyenek nagyon óvatosak a belvárosban, és folyamatosan figyeljék a különféle járművek mozgását, és ha valami gyanúsat észlelnek, akkor minél gyorsabban menjenek valamilyen biztonságos helyre. Nem sokkal később a katalán hatóságok őrizetbe vettek egy 30 éves feltételezett marokkói merénylőt, aki állítólag szintén kapcsolatban állt egy dzsihadista sejttel.

Még tavaly december 22-én egy 33 éves marokkói dzsihadistát vettek őrizetbe.

A férfi még 2014 májusában hagyta el Marokkót, és csatlakozott az Iszlám Államhoz.

2018 júniusában érkezett Spanyolországba meglehetősen kacskaringós úton. Járt Ukrajnában, Németországban és Törökországban is. A lebukást hamis személyi iratokkal tudta elkerülni, és Barcelonában egy kis lakásban húzta meg magát egészen a lebukásáig. Decemberben egy másik dzsihadistát is elfogtak a katalán hatóságok. Tavaly összesen 15 feltételezett dzsihadistát vettek őrizetbe Katalóniában.

Katalónia lakosságának már hét százaléka muszlim Forrás: AFP/Cesar Rangel

Sok országot megelőzött Katalónia

A függetlenségre aspiráló 7,5 milliós

Katalóniának nagyjából 520 ezer muszlim lakosa van, ők a teljes népesség 7 százalékát teszik ki.

Ez a hétszázalékos muszlim népességarány magasabb, mint az ausztriai 6,9 százalék, a nagy-britanniai 6,3 százalék, a németországi 6,1 százalék, az olaszországi 4,8 százalék és a svájci 6,1 százalék. Több katalán városban, így például Castelló d'Empúriesben, Saltban és Sant Pere Pescadorban a migránsok aránya mára az ötven százalékot közelíti. Ezeken a településeken a migránsok jelentős részét a marokkóiak teszik ki.

Már egy 2007. októberi amerikai diplomáciai irat bemutatta a tömeges migráció és a terrorizmus kapcsolatát Katalóniában. „Katalónia a terrorista toborzók egyik mágnese lett a nagyon erőteljes észak-afrikai és délkelet-ázsiai migráció miatt" – olvasható a diplomáciai iratban. Akkor Barcelona környékén legalább 60 ezer pakisztáni élt, akiknek a jelentős többsége semmilyen érvényes irattal nem rendelkezett, valamint az észak-afrikaiak nagy többsége semmilyen munkával nem rendelkezett, a spanyol társadalom peremén éltek. A diplomáciai jelentés szerint ezek a körülmények egyértelműen segítették a migránsok radikalizálódását, és ez kiváló terep volt azon személyek számára, akik így akartak harcosokat toborozni maguknak.

A szalafisták egyik fő központjává vált mára Barcelona Forrás: AFP/Cesar Rangel

Keményvonalasok

Jofre Montoto, A radikális iszlám fenyegetés Katalóniában – című könyv szerzője korábban arról írt, hogy a katalóniai muszlimok legalább 10 százaléka keményvonalas dzsihadista. Katalónia a radikális iszlámmal kapcsolatos minden problémáját nagyrészt magának köszönheti.

A tartomány függetlenségpárti baloldali pártjai évtizedek óta kiállnak a muszlimok bevándoroltatása mellett.

Ennek az a legfőbb oka, hogy abban bíznak, hogy ők később a függetlenségpárti politikájuknak a hívei lesznek.

A katalán La Vanguardia egy hírszerzői jelentésre hivatkozva azt írta, hogy a Spanyolországban található 98 szalafista mecset legalább fele Katalóniában található. Ezekben a mecsetekben egyértelműen a sária bevezetése mellett szállnak síkra szemben az európai jogrenddel, valamint a Korán legszigorúbb betartatását követelik, és keményen fellépnek mindenféle nyugati hatással szemben. Értelemszerűen a férfiak és a nők közötti egyenlőség ellen is fellépnek.

Teljes iszlamizáció

Katalónia és a szalafizmus mára teljesen elválaszthatatlan lett egymástól – minderről már Pierre Conesa, a francia védelmi minisztérium korábbi tisztviselője beszélt. A szakértő eddig legalább fél tucat könyvet publikált a radikális iszlámról. Conesa szerint

Barcelona már hosszú ideje a muszlim radikálisoknak a búvóhelye.

Korábban a Muszlim Testvériség, majd pedig a Tablaghi Jamaat (a szunnita iszlám egyik misszionárius mozgalma, ami az iszlám szó szerinti értelmezése mellett szállt síkra), most pedig a szalafisták legfőbb erőssége. Ha Londont, sokan Londonisztánként emlegetik, akkor Barcelona egy szalafista város, és hamarosan olyanná fog válni, mint a brüsszeli Molenbeek – vélekedett a francia szakember.