Milyen nemzetközi misszió az, ha minden migráns Olaszországba érkezik?

SALVINI, Matteo
Róma, 2018. december 8. Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga párt elnöke beszédet mond az olasz kormánypárt római nagygyűlésén 2018. december 8-án. MTI/EPA-ANSA/Giuseppe Lami
Vágólapra másolva!
Matteo Salvini bevándorlásellenes olasz kormányfő-helyettes szerdán Rómában kijelentette, hogy Olaszország számára nem okozna gondot, ha véget érne a Sophia haditengerészeti művelet.  Salvini ezt arra reagálva mondta, hogy előző nap Németország úgy döntött, felfüggeszti részvételét a műveletben. A misszió az embercsempész-hálózatokat derítette és számolta fel a Földközi-tengeren.
Vágólapra másolva!

Az olasz bevándorlásellenes Liga vezetője újságíróknak nyilatkozva feltette a kérdést, hogy

2015 júliusa és 2018. december 31. között 43 227 menedékkérőt mentettek ki a Földközi-tengeren a misszió keretében. Mindegyiküket Olaszországba szállították.

- kérdezte Salvini, majd közölte, hogy számukra nem probléma, ha véget ér a tengeri művelet.

A miniszter egyben reményét fejezte ki, hogy más EU-tagállamok is követni fogják Olaszország bevándorlási politikáját, s lezárják kikötőiket. Salvini a spanyol precedenst hozta fel:

Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a bevándorlás-ellenes Liga párt elnöke Forrás: MTI/EPA-ANSA/Giuseppe Lami

A Sophia, vagyis hivatalosan az EuNavforMed katonai misszióban 24 uniós tagállam vesz részt. A 2015 óta működő művelet a líbiai parti őrség kiképzésének feladatait, valamint a Líbiára vonatkozó fegyverembargó betartásának ellenőrzését is ellátja. Ezenkívül - az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait követve - információkat gyűjt a Líbiából származó illegális olajkereskedelemről. Az Európai Unió 2018. december 21-én, fél évvel, március 31-ig meghosszabbította a Sophia misszió mandátumát.