Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánította magát az ellenzéki Juan Guaidó

MADURO MOROS, Nicolás
Caracas, 2019. január 23. 2018. január 21-én készült kép Juan Guaidóról, a venezuelai parlament elnökéről egy caracasi sajtóértekezleten. 2019. január 23-án Juan Guaidó Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánította magát a hivatalban lévő államfő, Nicolás Maduro elleni tüntetésen. MTI/EPA-EFE/Cristian Hernández
Vágólapra másolva!
Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánította magát Caracasban a jobboldali Juan Guaidó, az ellenzéki többségű parlament elnöke a hivatalban lévő államfő, a szélsőbaloldali Nicolás Maduro elleni tüntetésen. Donald Trump amerikai elnök pedig bejelentette, hogy Egyesült Államok Venezuela ideiglenes elnökeként ismeri el Guidót és felszólítja a többi nyugati államot is, hogy tegyenek így. Úgy tűnik, hogy a mai napon véget ért a szocializmus korszaka a sokat szenvedett latin-amerikai államban.
Vágólapra másolva!

Hírügynökségi jelentések szerint Juan Guaidó önmagát eskette fel az elnöki tisztségre. Beszédében

fogadalmat tett egy átmeneti kormány vezetésére és a szabad választások megtartására.

Juan Guaidó Forrás: MTI/EPA-EFE/Cristian Hernández

Ezzel szinte egy időben a szélsőbaloldali Nicolás Maduróhoz közeli legfelsőbb bíróság

bűnügyi nyomozást rendelt el a törvényhozás ellen.

Guaidó korábban már jelezte, hogy kész ideiglenesen átvenni az elnökséget és új választásokat kiírni, amennyiben számíthat a nép, a hadsereg és a nemzetközi közösség támogatására.

Az alig 35 éves, gazdasági mérnök végezettségű Guaidó a jobboldali Népakarat nevű párt politikusa, akit

január elején választottak meg házelnöknek.

Előtte viszonylag ismeretlen figura volt a latin-amerikai ország belpolitikai életében.

Néhány nap leforgása alatt Maduro elnök addig legnépszerűbb bírálóinak, Leopoldo Lópeznek, és Freddy Guevarának az örökébe lépett.

López jelenleg házi őrizetben raboskodik, Guevara pedig Chile caracasi nagykövetségén keresett menedéket.

Juan Guaidót 2015-ben választották be a caracasi parlamentbe.

A szocializmus bukása Venezuelában

előrevetíti a szélsőbaloldal teljes megsemmisülését a latin-amerikai kontinensen.

Donald Trump elismerte az ideiglenes venezuelai elnököt

- jelentette be Donald Trump amerikai elnök, aki a többi nyugati országot is erre szólította fel.

Közleményében Trump kijelentette,

Az ország több nagyvárosában zajló nagyszabású, több százezer fős ellenzéki tüntetésekre utalva leszögezte, az általa illegitimnek tartott államfő,

Nicolás Maduro rezsimjét teszik felelőssé, ha veszélybe kerül a venezuelai emberek biztonsága.

Mike Pence amerikai alelnök is a támogatásáról biztosította az új caracasi vezetést.

Pence egyúttal figyelmeztette a venezuelai hadsereget és a biztonsági erőket, hogy támogassák a demokráciát, és védelmezzék az ország állampolgárait.

Ugyanakkor

Az Amerikai Államok Szervezete és Kanada is elismeri az ideiglenes venezuelai elnököt

Az Egyesült Államok után

az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) és Kanada is bejelenetette, hogy elismeri Venezuela ideiglenes államfőnek Juan Guaidót.

Luis Almagro, az amerikai államok washingtoni székhelyű szervezetének főtitkára Venezuela ideiglenes elnökeként üdvözölte Guaidót a Twitter-en, és hozzátette, hogy

Egy - a helyzet feszültsége miatt - névtelenül nyilatkozó kanadai kormányforrás a Reuters hírügynökség szerint azt mondta,

Kanada el fogja ismerni Juan Guaidót ideiglenes elnökként.

Brazília is elismerte Juan Guaidót

Jair Bolsonaro brazil elnök közölte, hogy országa hivatalosan is elismeri a jobboldali Juan Guaidót Venezuela államfőjének.

A legújabb információk alapján a latin-amerikai országok többsége - Kolumbia, Peru, Chile, Ecuador, Costa Rica, Paraguay és Argentína - szintén elismerték az új caracasi vezetést.

A baloldali adminisztrációjú Mexikó külügyminisztériumának szóvivője, Roberto Velasco azonban jelezte: egyelőre nem változtatnak eddigi álláspontjukon.

- tette hozzá.

A szélsőbaloldali kormányokkal rendelkező Bolívia és Kuba sem ismerik el a caracasi hatalomváltást.

Az Európai Unió is állást foglalt

- közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerda este, miután Juan Guaidó, az ellenzéki többségű caracasi parlament elnöke ideiglenes államfővé nyilvánította magát.

"Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnökkel ellentétben a parlament, és benne Juan Guaidó demokratikus felhatalmazással bír a lakosság részéről" - írta Tusk a Twitteren.

Azonnali hatállyal meg kell kezdeni a szabad és hiteles választásokhoz vezető politikai folyamatot a belpolitikai válságba süllyedt Venezuelában - nyilatkozta Federica Mogherini az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Leszögezte, hogy az EU teljes mértékben támogatja a demokratikusan megválasztott parlamentet, amelynek hatáskörét helyre kell állítani és tiszteletben kell tartani.

- hangsúlyozta közleményében a főképviselő.

Hozzátette: az Európai Unió és tagállamai továbbra is készek segítséget nyújtani a demokrácia és a jogállamiság venezuelai helyreállításában.