Megkezdődött az ítélethirdetés Viktor Janukovics volt ukrán elnök perében

VERTICAL Ukrainian opposition leader and the presidential candidate Viktor Yanukovich attends a service in the Kiev-Pechersk Lavra church in Kiev on January 16, 2010, prior to the presidential election in Ukraine on January 17. Pro-Russia politician Vikto
Viktor Janukovics
Vágólapra másolva!
Megkezdték az ítélet kihirdetését Kijevben a Viktor Janukovics volt ukrán államfő ellen hazaárulás és más bűncselekmények vádjával indított perben.
Vágólapra másolva!

A vád képviselői 15 év szabadságvesztés kiszabását kérték a volt elnökre.

A kijevi Obolon kerületi bíróság az ítélet eddig felolvasott része szerint úgy találta, hogy a vád kellő bizonyítékokkal támasztotta alá Janukovics bűnösségét - számolt be a per menetéről az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Viktor Janukovics Forrás: AFP/Pool/Andrei Mosienko

Az ítélet határozati részének kihirdetéséig még a bíróság nem érkezett el, így

még nem ismert, hogy a bíróság bűnösnek találta-e és mely vádpontokban a vádlottat.

A 2014-es, európai integrációt és hatalomváltás követelő kijevi Majdan-tüntetések nyomán Oroszországba menekült és most is ott tartózkodó exállamfő ellen távollétében indított eljárást.

Ebben az ukrán főügyészség 2016 végén hazaárulás, továbbá háború kirobbantására, valamint az államhatár megváltoztatására irányuló, Oroszország vezetésének képviselőivel való együttműködésben megvalósuló

szándékos alkotmányellenes cselekmények elkövetésével vádolta meg.

A főügyészség a vádat főként arra az írásos nyilatkozatra alapozta, amelyben a leváltott államfő 2014. március 1-jén Moszkva ENSZ-képviseletén keresztül kérte Oroszország fegyveres erőit, hogy

2014 tavaszán Oroszország önkényesen elcsatolta a Krím félszigetet egy általa kezdeményezett népszavazás eredményére hivatkozva, majd fegyveres konfliktust robbantott ki a kelet-ukrajnai Donyec-medencében.

A Janukovics elleni, évek óta húzódó perben

számos tanút hallgattak meg, köztük Petro Porosenko ukrán elnököt, Andrij Parubij házelnököt és Arszenyij Jacenyuk volt miniszterelnököt is.

Janukovics sportsérülésre hivatkozva ügyvédein keresztül sorozatos halasztást kért, majd végül a bíróság tavaly novemberi utolsó üléséig sem élt azzal a lehetőséggel sem, hogy a perben videokonferencia útján tegyen vallomást.