A magyarok és a lengyelek ellenzik az ENSZ migrációs csomag visszacsempészését

SZTÁRAY Péter András; SZIJJÁRTÓ Péter; KUMIN Ferenc; KOVÁCS Orsolya
Varsó, 2019. január 28. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2) és Rafal Milczarski, a LOT vezérigazgatója (b2) tárgyal Varsóban, a lengyel légitársaság székházában. Mellettük Robert Ludera tervezési igazgató (b), Michal Fijol vezérigazgató-helyettes (b3) és Jakub Kluzinski, a Lengyel Légiközlekedési Csoport ügyvezető igazgatója (b4), valamint Kovács Orsolya, Magyarország varsói nagykövete (j), Kumin Ferenc európai és amerikai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár (j3) és Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár (j4). MTI/KKM/Burger Zsolt
Vágólapra másolva!
Magyarország és Lengyelország ellenzi, hogy "hátsó ajtón", különböző uniós és ENSZ-dokumentumokba fejezetenként beiktatva, visszahozzák a migrációs csomagot - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Varsóban az MTI-nek nyilatkozva.
Vágólapra másolva!

A miniszter azután nyilatkozott, hogy tárgyalt Joachim Brudzinski lengyel belügyminiszterrel.

Szijjártó Péter szerint

"mind a nemzetközi liberális politikai elitnek, mind a Soros György által támogatott hálózatnak" óriási csalódást okozott, hogy tavaly decemberben az ENSZ globális migrációs csomagjára 40 ország nem szavazott igennel.

"Ezek a körök" ezáltal elvesztették a lehetőséget egy új nemzetközi jogi precedens megteremtésére, mely alapján a migrációt ellenző országoknak is a bevándorlás céljává kellene válniuk - értékelte. A migrációs csomagra Magyarország és Lengyelország is nemet mondott, emellett a visegrádi csoport (V4) keretében folytatott együttműködésüknek köszönhetően az Európai Unió (EU) napirendjéről lekerültek a kötelező menekültelosztási kvóták.

Ezek, a migráció megállítását célzó sikerek kiváltották "mind az EU, mind az ENSZ bürokratáinak revansvágyát", az érintettek Szijjártó Péter szerint jól láthatóan nemcsak

hanem a témát folyamatosan "a hátsó ajtón" akarják visszahozni.

A miniszter kifejtette:

és ha együtt, egységében nem sikerült, akkor így teremtsenek belőle nemzetközi jogi hivatkozási alapot.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Rafal Milczarski, a LOT vezérigazgatója tárgyal Varsóban, a lengyel légitársaság székházában. Mellettük Robert Ludera tervezési igazgató, Michal Fijol vezérigazgató-helyettes (b3) és Jakub Kluzinski, a Lengyel Légiközlekedési Csoport ügyvezető igazgatója, valamint Kovács Orsolya, Magyarország varsói nagykövete, Kumin Ferenc európai és amerikai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár és Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár Forrás: MTI/Burger Zsolt

Joachim Brudzinski lengyel belügyminiszterrel folytatott tárgyalásokról közölte, megegyezésük szerint

a két ország összefog annak érdekében, hogy megakadályozzák a hasonló kísérleteket, akár a globális migrációs csomagra, akár a kötelező letelepítési kvótákra vonatkozóan.

Ellenzik azt is, hogy a határvédelem bármelyik kérdését kivegyék a nemzeti hatáskörből - nyomatékosította.

Joachim Brudzinskival megállapodtak a migráció forrásainál nyújtott humanitárius segítség folytatásában - közölte Szijjártó Péter, és kiemelte az üldözött keresztényeknek adott támogatás fontosságát, a segítségnyújtás az eddiginél még jobb összehangolását.

Varsói látogatása során a külgazdasági és külügyminiszter találkozott a LOT lengyel nemzeti légitársaság vezérigazgatójával, Rafal Milczarskival, valamint Andrzej Adamczyk lengyel infrastrukturális miniszterrel.

Milczarskival "előrehaladott

tárgyalásokat" folytattak arról, hogy a LOT Budapestről újabb hosszú- és rövidtávú járatokat indítson, erről az elkövetkezendő hetekben várható "néhány komoly bejelentés".

Adamczykkal pedig a Budapestet és Varsót összekötő gyorsvasút előkészítő munkáinak felgyorsításáról egyeztettek - tudatta a miniszter.

Az MTI-nek az amerikai-lengyel szervezésű varsói, a közel-keleti helyzetről szóló konferenciára vonatkozó kérdésére válaszolva Szijjártó bejelentette: részt vesz ezen a február közepén esedékes globális miniszteri értekezleten.