Szabadon engedik a tüntetőket Szudánban az ország információs minisztériuma szerint

Vágólapra másolva!
Elrendelte a sorozatos tüntetések során őrizetbe vett emberek szabadon engedését a szudáni országos hírszerző és biztonsági szolgálat (NISS) vezetője.
Vágólapra másolva!

Az ország információs minisztériuma azután adta ki közleményét, hogy szudáni ellenzékiek értesülései szerint a NISS vezetője,

Szaláh Abdullah Mohammed Száleh látogatást tett egy kartúmi börtönben, ahol bejelentette a döntést.

A nap folyamán a rendőrség könnygáz segítségével oszlatott fel egy tüntetést a fővárosban, Kartúmban, illetve Omdurmanban, az ellenzék vezetőjének, Szádik al-Mahdinak a szülővárosában. Al-Mahdi, az ellenzéki al-Umma párt vezetője, aki egyben az országban nagy befolyással bíró szúfi Anszár-rend feje, a múlt héten lemondásra szólította fel a kormányt. Megmozdulásokat tartottak a Vörös-tenger partján fekvő, északkelet-szudáni Port Szudán városában is.

Az országban tavaly december óta tartanak kormányellenes tüntetéseket, amelyek során emberi jogi szervezetek szerint a NISS több mint ezer tüntetőt, köztük ellenzéki vezetőket és újságírókat vett őrizetbe.

A megmozdulások az emelkedő árak és a gazdasági nehézségek miatt kezdődtek, azonban hamar kormányellenes színezetet kaptak, az emberek az 1989 óta hatalmon lévő Omár el-Besír elnök távozását is követelték.

Szudán gazdasága 2011 óta gyengül, miután Dél-Szudán kivívta függetlenségét és elszakadt Szudántól, amely így elvesztette olajkitermelésének háromnegyedétől. Ez megfosztotta Kartúmot egyik devizaforrásától, a csökkenő valutatartalékok miatt pedig jelenleg korlátozzák a banki pénzfelvételt és a pénzváltást, amit a szudáni font elértéktelenedése és a dollár feketepiacának erősödése kísért.

Kartúmnak nehézségei támadtak az alapvető árucikkek behozatalában, például a búza importjában.