Folytatódik a Huawei-háború: vádat emeltek az óriásvállalat ellen

Lengyelország, Huawei, illusztráció
The Huawei logo is seen at the festive opening of the first Polish Huawei store in the Arkadia shopping mall on December 15, 2018 in Warsaw, Poland. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Banki csalás, kereskedelmi titkok ellopása és hatósági félrevezetése miatt váadt emelt az amerikai igazságügyi minisztérium a Huawei ellen. A tizenhárom ügyben indított kérelem a kínai cégre és két leányvállalatára, valamint Meng Van-csou pénzügyi és cégigazgatóra vonatkozik. 
Vágólapra másolva!

Az ez ügyben tartott sajtótájékoztatón, amelyen jelen volt Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter, Wilbur Ross, a kereskedelmi tárca irányítója és Christoper Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója is, kiderült, a vádpontok között banki és egyéb pénzügyi csalás, valamint az igazságszolgáltatás akadályozását célzó összeesküvés szerepel.

Az amerikaiak szerint a Huawei nem mondott igazat

Az amerikaiak szerint a Huawei nem mondott igazat a két leányvállalatához, a Skycom Tech-hez és a Huawei Device Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatairól annak érdekében, hogy

Iránban folytathasson üzleti tevékenységet.

A másik ügyben kereskedelmi titkok ellopásával, banki és pénzügyi csalással és az amerikai hatóságok félrevezetésével vádol ugyancsak két Huawei-leányvállalatot az igazságügyi minisztérium. A kereset szerint a Huawei seattle-i leányvállalatai a T-Mobile német telekommunikációs cég amerikai leányvállalatától

ellopta az okostelefonok tesztelésére kifejlesztett Tappy robottechnológiát.

Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

Az FBI igazgatója hangsúlyozta a sajtótájékoztatón, hogy a vádak egyúttal azt is jelentik, hogy az Egyesült Államoknak figyelembe kell vennie a Huawei típusú vállalatok jelentette kockázatokat. Christopher Wray szerint a Huawei folyamatosan megpróbálta és megpróbálja kihasználni az amerikai vállalatokat és pénzügyi szolgáltatókat, és szakadatlanul fenyegeti a szabad és tisztességes világkereskedelmet. Wilbur Ross kereskedelmi miniszter mindazonáltal leszögezte: a Huawei elleni lépés "teljesen elkülönül" az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásoktól.

Donald Trump a héten fogadja Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettest, aki a kereskedelmi tárgyalások újabb fordulójára érkezik.

A kínai külügyminisztréium szerint indokolatlan üldözés folyik

A kínai külügyminisztérium

nagyon aggasztónak nevezte az amerikai bejelentést.

Felszólította az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel a kínai cégek "indokolatlan üldözésével", és vonja vissza a Meng Van-csou elleni letartóztatási parancsot.

A Huawei valótlannak nevezte az amerikai vádakat. A kiadott közlemény szerint sem a vállalat, sem leánycége vagy fiókvállalata nem sértette meg a vádakban felsorolt egyik amerikai törvényt sem. Mint írták, nem tudnak arról, hogy a cég pénzügyi igazgatója, Meng Van-csou elkövetett volna bármilyen törvénysértést, egyúttal bíznak abban, hogy az amerikai bíróságok végül ugyanerre következtetésre jutnak.

A Huawei visszautasítja a vádakat

A Huawei visszautasítja és csalódott az amerikai igazságügyi tárca vádemelési javaslata miatt.

"Meng asszony előzetes őrizetbe vételét követően társaságunk kereste annak lehetőségét, hogy egyeztethessen a New-York-i kerületi bíróságon folyó nyomozásról az amerikai Igazságügyi Minisztériummal, de a kérésünket - indoklás nélkül - elutasították."

Hozzátették:

"A Huawei visszautasítja, hogy a vele vagy valamely leányvállalatával szemben felrótt amerikai jogsértések bármelyikét elkövette volna, nincs tudomása egyetlen Meng asszony által elkövetett bűntettről sem és bízik benne, hogy az amerikai jogi rendszer is erre a következtetésre jut" - áll a közleményben.