Az Európai Parlament elismerte az ideiglenes venezuelai elnököt

Vertical DEMONSTRATION The head of Venezuela's National Assembly and the country's self-proclaimed "acting president" Juan Guaido speaks to a crowd of opposition supporters during a rally in Caracas, on January 26, 2019. (Photo by Federico PARRA / AFP)
Juan Guaidó
Vágólapra másolva!
A közép- és dél amerikai országok többsége és az Egyesült Államok már korábban elismerte Venezuela ideiglenes államfőjeként Juan Guaidót, az ellenzéki többségű törvényhozás elnökét.  Csütörtökön az Európai Parlament is elismerte a fiatal politikust ideiglenes elnöknek és szabad választások megtartását, valamint az emberi jogok megsértésének leállítását követeli a dél-amerikai országban.  
Vágólapra másolva!

A brüsszeli plenáris ülésen nagy többséggel jóváhagyott határozatában a képviselőtestület arra szólította fel az Európai Unió intézményeit és tagállamait, hogy járjanak el hasonlóképpen, és

ismerjék el Guaidót a dél-amerikai ország egyetlen legitim elnökeként, amíg ki nem írnak szabad, átlátható és tisztességes választásokat.

A képviselők üdvözölték, hogy a világ számos demokratikus országa már így döntött az utóbbi napokban. Az Európai Parlament határozottan elítélte a Nicolás Maduro vezette rezsim által gyakorolt elnyomást és erőszakot, amely már sok emberéletet követelt, valamint szolidaritását fejezte ki Venezuela lakosságával.

Juan Guaidó, Venezuela egyre több ország által elismert ideiglenes elnöke Forrás: AFP/Federico Parra

A dokumentumban követelték, hogy a hatóságok vessenek véget az emberi jogok megsértésének, és állítsák bíróság elé a felelősöket.

Végezetül az EP megerősítette a venezuelai parlament iránti támogatását, amely - mint közölték - az országban az egyetlen legitim, demokratikusan megválasztott intézmény, és ezért mielőbb helyre kell állítani a jogköreit. Esteban González Pons, a néppárti EP-frakció alelnöke hangsúlyozta, hogy

Az Egyesült Államok mellett a latin-amerikai országok többsége is szinte azonnal elismerte a magát múlt héten ideiglenes elnökké nyilvánító Juan Guaidót, de az Európai Unió óvatosabban nyilatkozott eddig. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, illetve több tagállam, például Németország, Franciaország és Spanyolország nemrég hangsúlyozta: készek elismerni Juan Guadiót, ha napokon belül nem írnak ki választásokat Venezuelában.