Már több halálos áldozata van az USA-ban uralkodó csontfagyasztó hidegnek

USA, Egyesült Államok, hideg, tél, sarkvidéki hideg, fagy, hó
Jég borít egy világítótornyot a befagyott Michigan-tó partján, Chicagóban 2019. január 30-án. Az Egyesült Államok északi és középnyugati államaiba sarkvidéki hideghullám tört be, a levegő hőmérséklete helyenként a mínusz 40 Celsius-fokig süllyedt.
Vágólapra másolva!
A szokatlanul hideg időjárás miatt eddig 14-en haltak meg az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok területének mintegy 75 százalékán csontfagyasztó a hideg, a hőmérséklet nappal is folyamatosan fagypont alatti. Sőt, helyenként eléri a mínusz 20 Celsius-fokot is. A meteorológusok szerint mintegy 90 millió ember, az amerikai lakosság több mint egyharmada él olyan vidéken, ahol napok óta mínusz 15-20 Celsius-fokos hideget mérnek.

Az előrejelzések szerint azonban még mindig további lehűlés várható.

Hóátfúvás egy országúton, a Pennsylvania állambeli Mount Joy közelében 2019. január 30-án, amikor az Egyesült Államok északi és középnyugati államaiba betörő sarkvidéki hideghullám az észak-keleti partvidék felé mozog Forrás: MTI/AP/Jacqueline Larma

A leghidegebb város jelenleg Chicago, amelynek egyes negyedeiben hidegebb van, mint a Déli-sarkon vagy Alaszkában. Itt volt, hogy mínusz 40 Celsius-fokot mutattak a hőmérők.

A vasúti pályaudvar sínjeit gázlángokkal melegítik. A hideghez a középnyugati államoktól az északkeleti Maine államig erős széllökések járulnak. Több tagállamban, például Wisconsinban, Michiganben, Illinois-ban, Indianában, Ohióban, Pennsylvaniában felfüggesztették a postaszolgáltatást,

ezekben az államokban kedd óta zárva tartanak az állami hivatalok és az iskolák is.

Jég borít egy világítótornyot a befagyott Michigan-tó partján, Chicagóban 2019. január 30-án. Az Egyesült Államok északi és középnyugati államaiba sarkvidéki hideghullám tört be, a levegő hőmérséklete helyenként mínusz 40 Celsius-fokig süllyedt Forrás: MTI/AP/Nam Y. Huh

Az országban 2300 repülőjáratot töröltek, további 3500 járat pedig késésekkel közlekedik.

A középnyugati és északkeleti államok főútvonalait is hó vagy jégpáncél borítja. Az északon fekvő Nagy-tavaknál folyamatosan havazik, Buffalóban és környékén óránkénti 7-10 centiméteres hóhullást jósolnak.

Hóviharban gyalogosok a New York-i Brooklyn hídon 2019. január 30-án Forrás: MTI/AP/Frank Franklin Ii


A rendkívüli hideg időjárásnak eddig már 14 halálos áldozata van az Egyesült Államokban.

Iowában egy 18 éves egyetemista, Michiganben és Illinois államban három idős ember, Wisconsinban egy 55 éves férfi fagyott halálra. Chicagóban egy hókotró sodort el egy 75 éves férfit, aki a kórházban elhunyt, Indianában egy fiatal pár lelte halálát a jeges úton, két halálos áldozata van a pennsylvaniai jeges utakon történt balesetnek is.

Az északi-sarki ciklon várhatóan a jövő hét elejéig hoz még erősebb széllel párosuló rendkívüli hideget.