Romlott lengyel hús került szlovákiai éttermekbe és iskolákba is, Magyarországra is jutott belőle

romlott, hús, vizsgálat, steril, labor, petricsésze
Romlott hús laboratóriumi vizsgálata (a kép illusztráció).
Vágólapra másolva!
Háromszáz kilogramm, hivatalosan veszélyesnek minősített lengyel marhahús került a szlovák éttermekbe és iskolákba – tájékoztatta a Szlovák Távirati Irodát (TASR) Jozef Bíres, a Szlovák Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (SVPS) igazgatója. A szlovák agrárminiszter szerint nem kizárt, hogy a lengyel vágóhídról többek között Magyarországra is kerülhetett a vitatott minőségű marhahúsból. A Nébih péntek délelőtt megerősítette a hírt, azt közölték, mintegy 290 kg hús került az érintett vágóhídról Magyarországra. 
Vágólapra másolva!

– kezdte sajtótájékoztatóját a „szlovák Nébih”, az SPSV vezetője. Jozef Bíres szerint a három helyi üzem közül az egyik ráadásul engedéllyel sem rendelkezett.

A szállítólevelek alapján kiderült, hogy az összes, az eddigi adatok ismeretében legalább 300 kiló húst a közétkeztetésben használták fel.

– tette hozzá Bíres. Az SVPS igazgatója azt is elmondta, hogy a rendkívül alacsony, nyomott ár miatt kerülhetett romlott hús az óvodai, iskolai étkezdékbe és éttermekbe.

Bár szerdán a lengyel hatóságok még azt állították, hogy az uniós országokba, köztük Szlovákiába sem került romlott marhahús, később kiderült, hogy ez nem fedi a valóságot.

– tette hozzá Jozef Bíres.

Romlott hús laboratóriumi vizsgálata (a kép illusztráció) Forrás: Thinkstock

A pozsonyi földművelésügyi minisztérium a botrány kirobbanása után azonnal ellenőröket küldött a kérdéses üzemekbe, akik átvizsgálták a húst szállító járműveket is. Az ellenőrzött üzemeket Gabriela Matecná földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter is meglátogatta.

– figyelmeztetett a szlovák agrárminiszter.

Gabriela Matecná, szlovák földművelésügyi miniszter Forrás: wikipédia

Gabriela Matečná felháborítónak tartja, hogy a lengyel hatóságok nem az uniós szabályoknak megfelelően járnak el, és még az alapvető kötelességeiket sem teljesítik.

– közölte Gabriela Matečná.

A szlovák tárcavezető hozzátette, hogy a kérdéses vágóhídról Szlovákián kívül kilenc további tagállamba – Magyarországra, Észtországba, Finnországba, Franciaországba, Litvániába, Portugáliába, Romániába, Spanyolországba és Svédországba – szállítottak húst.

A miniszter rendkívüli sajtótájékoztatóján arról is beszámolt, hogy pénteken találkozik Lengyelország szlovákiai nagykövetével, hogy felvilágosítsa, illetve számonkérje a kialakult helyzettel kapcsolatban.

A Nébih péntek délelőtt az Origónak azt nyilatkozta: "Az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett

Ennek alapján a beérkezett tételeket hiánytalanul sikerült zárolni, azok nem jutottak el a magyar fogyasztókhoz. Az ügyben Európa szerte, és természetesen hazánkban is, folynak a nyomon követési vizsgálatok."