Kovács Zoltán Londonban: Migrációellenes hozzáállásunkból politikánk minden eleme levezethető

Törökország, migránsok
Afghan refugees collected by Turkish border army sit in the truck after being deported by Greek army officers on December 9, 2018, near Greece border in Edirne. (Photo by BULENT KILIC / AFP)
Vágólapra másolva!
A magyar migrációellenes politika egyik célja, hogy a gazdaság ne a migrációtól függjön, hanem a közép-európai szakképzett munkaerőre támaszkodjon – jelentette ki Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Londonban tartott sajtótájékoztatóján. 
Vágólapra másolva!

„Nincs olyan terv, amely a munkapiac számszerű igényeit minden évben több százezer máshonnan érkezővel oldaná meg” – fogalmazott Kovács Zoltán. A magyar kormány úgy döntött, hogy

lejárt az olcsó munkaerővel jellemzett gazdaság korszaka,

és szakképzett munkaerőre van szükség.

A magyar kormány nagyon erőteljes migrációellenes hozzáállásából számos, olyan területeken hozott döntés is levezethető, mint a demográfia, a társadalmi intézmények, a szociális intézkedések, az intézményi politika – mondta Kovács Zoltán a hétfői londoni tájékoztatón.

A munkaerőhiányra nem lehet migrációval válaszolni

Az államtitkár szerint a munkaerőhiányra és a népesedési problémákra nem a külső országokból érkező migrációval kell válaszolni, hanem olyan környezetet kell teremteni, amely lehetővé teszi, hogy a magyar családokban több gyermek születhessen, és mi ezt az utat választottuk.

Forrás: AFP/Bulent Kilic

Ezért a magyar kormány az utóbbi nyolc évben olyan rendszert alakított ki, amelyben a családoknak nyújtott különböző támogatások értéke meghaladja a hazai össztermék (GDP) 4 százalékát.

A tüntetések az ellenzék újraszerveződési kísérletei

A munka törvénykönyvének módosításáról szólva Kovács Zoltán azt mondta, hogy

a módosítás teljes mértékben megfelel az európai normáknak.

Hozzátette: a legtöbb nyugat-európai országban a túlórára érvényes felső határok, illetve ajánlások magasabbak a magyarországi törvénymódosításban meghatározott szintnél.

Minden olyan vád, amely szerint a munka törvénykönyvének módosítása az alkalmazottak ellen irányul, vagy olyan foglalkoztatási szabályokat tartalmaz, amelyek Nyugat-Európában ismeretlenek vagy szokatlanok, egyszerűen hazugság, semmi köze a tényekhez – mondta.

Kovács Zoltán szerint az utóbbi időszak tiltakozó megmozdulásainak sem ez volt az oka, hanem az európai parlamenti választások már zajló kampánya. Hozzátette: a felmérések adatai is azt mutatják, hogy

a magyar ellenzék széttöredezettebb, mint valaha,

és nyilvánvalóan figyelemfelkeltésre, önmaga újjászervezésére van szüksége.

Ehhez választott egy témát, valamint egy meglehetősen abnormális módot a politikai demonstrációkra – fogalmazott az államtitkár a hétfői londoni háttérbeszélgetésen.