Nincs olyan jelölt akinek a programját támogatni tudná a kárpátaljai magyarság

Brenzovics László; Kántor Zoltán
Budapest, 2014. október 27. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke felszólal az előző napi szerbiai kisebbségi nemzeti tanácsi választásokat értékelő fórumon a fővárosi Magyarság Házában 2014. október 27-én. Mellette Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökével készített interjút a Pesti Srácok. A KMKSZ elnöke a beszélgetés során beszámolt a közelgő ukrajnai elnökválasztásról, az elmérgesedő ukrán-magyar kapcsolatokról, valamint a kárpátaljai magyarság választásokat követő esélyeiről.
Vágólapra másolva!

A KMKSZ elnöke elmondta, hogy bár kilencven jelölt jelentkezett be az elnöki pozícióra, valójában 3-5 jelöltnek van esélye továbbjutni a választás második fordulójába.

Brenzovics László beszámolt arról is, hogy egyetlen jelölt sincs akit tudna a magyar kisebbség támogatni, mivel a jelöltek elképzelései nem vágnak egybe a kisebbségek valós érdekeivel.

Elmesélte a korábbi keserű tapasztalataikat is az ukrán politikusokkal kapcsolatban: "a korábbi jelöltekkel hiába állapodtunk meg a választások előtt, ígéreteiket később nem tartották be, ezért is meglehetősen szkeptikus a kárpátaljai magyarság."

Budapest, 2014. október 27. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke felszólal az előző napi szerbiai kisebbségi nemzeti tanácsi választásokat értékelő fórumon a fővárosi Magyarság Házában 2014. október 27-én. Mellette Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója. MTI Fotó: Beliczay László Forrás: MTI/Beliczay László

A KMKSZ elnöke elmondta, hogy a két legesélyesebb jelölt Tyimosenko Julia, és Porosenko Petro programra mind nacionalista töltetűek, egyértelműen a kisebbségi jogok szűkítésére irányulnak,

azok a jelöltek pedig, akiknek a programja esetleg a magyar kisebbség számára elfogadhatóbb, azoknak nincs arra esélye, hogy bejussanak a második fordulóba.

A kárpátaljai magyarság vezetője kérdésre elmondta azt is, hogy nem fűznek sok reményt a Porosenko kisebbségpolitikájának változása iránt, annak ellenére sem, hogy Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója, Porosenko mellé szegődött kampánytanácsadónak.

Hennagyij Hennagyijovics Moszkal, a Kárpátaljai Területi Állami Közigazgatási Hivatal elnöke. Forrás: MTI/Nemes János

Brenzovics László elmondta, hogy Porosenko a kampányát a nyelvi kérdésre, a hadseregre és a pravoszláv hitre építi.

Szerinte csak politikai trükk volt Moszkal kiállása a magyarok mellett, amellyel népszerűséget akart szerezni, amelyet most a Porosenko melletti agitálásra akar használni.

A KMKSZ elnöke elmondta, hogy az esélyesebb jelöltek népszerűsége is csak maximum 10-15 százalékon áll, ami jól mutatja az ukrajnai belpolitikai válságot, azaz, hogy az emberek nem bíznak a politikusaikban Ukrajnában.

Nem látja azt sem valószínűnek a kisebbségi magyar vezető, hogy magyar képviselő bejuthat a parlamentbe.

Ennek fő oka, hogy nem veszik figyelembe a nemzetiségi összetételt, valamint elmondta azt is, hogy Kárpátalján a beregszászi az egyetlen járás Ukrajnában, ahol a magyarság többségben van, ezt az egy járást is 2012 óta szándékosan két körzetre osztják

, annak érdekében, hogy ne juthasson be magyar nemzetiségű képviselő a törvényhozásba.

Tusnádfürdő, 2018. július 27. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke felszólal A nemzeti összetartozás ereje! című nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetésen a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) Tusnádfürdőn 2018. július 27-én. MTI Fotó: Veres Nándor Forrás: MTI/Veres Nándor

Az elmérgesedő magyar-ukrán kapcsolatok kapcsán kifejtette, hogy

Ukrajna felrúgta a korábbi, a magyar kisebbségre vonatkozó megállapodásokat, miközben a vízummentességgel, az uniós csatlakozás támogatásával Magyarország éppen hogy baráti gesztusokat tett Ukrajna felé.

A helyzet megoldását a KMKSZ elnöke a tárgyalásokban, a bilaterális problémarendezésben látja, azonban erre kevés esélyt lát a választásokig.

A választások utáni időszakra vonatkozóan Brenzovics László elmondta, hogy mivel új összetételű Parlament lesz, ezért érdemes megvárni a választás végét az új tárgyalásokkal, valamint elmondta azt is, hogy jelenleg felfokozott hangulat van, ahol az esélyes jelöltek zöme nacionalista irányt képvisel így nehéz lenne kompromisszumra jutni.

A KMKSZ irodájának felgyújtása miatt, három szélsőséges lengyel fiatallal szembeni, folyamatban lévő perről kifejtette, hogy kikérték az iratokat a lengyel ügyészségtől azonban még nem kapták meg.

Ungvár, 2018. február 27. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) kiégett központi irodája, amelyet ismeretlenek felgyújtották Ungvár belvárosában 2018. február 27-én hajnalban. Az elkövetők betörték a székház egyik ablakát, és robbanószerkezetet vagy gyújtópalackot dobtak az épületbe. MTI Fotó: Nemes János Forrás: MTI/Nemes János

Elmondta azt is, hogy a KMKSZ részéről senkit nem idéztek be tanúnak sem.