Guaidó kész lenne engedélyezni egy amerikai katonai beavatkozást

Juan Guaido, venezuela, ideiglenes elnök
Venezuela's National Assembly head Juan Guaido waves to the crowd during a mass opposition rally against leader Nicolas Maduro in which he declared himself the country's "acting president", on the anniversary of a 1958 uprising that overthrew military dictatorship, in Caracas on January 23, 2019. - "I swear to formally assume the national executive powers as acting president of Venezuela to end the usurpation, (install) a transitional government and hold free elections," said Guaido as thousands of supporters cheered. Moments earlier, the loyalist-dominated Supreme Court ordered a criminal investigation of the opposition-controlled legislature. (Photo by Federico PARRA / AFP)
Vágólapra másolva!
Juan Guaidó (aki önmagát Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki) szükség esetén kész lenne engedélyezni egy esetleges amerikai katonai beavatkozást, hogy rábírják Nicolás Maduro hivatalban lévő államfőt a hatalom átadására.
Vágólapra másolva!

A francia hírügynökség azt kérdezte az ellenzéki politikustól, hogy adott esetben lenne-e bátorsága élni jelenlegi hatáskörével – mint parlamenti elnök és ideiglenes államfő –, vagyis engedélyt adni egy amerikai katonai intervencióra.

Juan Guaidó Forrás: AFP/Federico Parra

Guaidó azt felelte: „Megteszünk mindent, ami ahhoz szükséges, hogy emberi életeket mentsünk meg, és hogy ne haljon meg több gyerek.”

Szerinte ugyanis minden egyes napon emberek halnak meg a válsághelyzet miatt.

– mondta.

Juan Guaidó és Nicolás Maduro – mindketten magukat tartják legitim államfőnek Forrás: AFP/Yuri Cortez

Egy esetleges külföldi katonai beavatkozás lehetősége valóban a levegőben van, bár konkrét tervek, nyilatkozatok ezzel kapcsolatosan nem láttak napvilágot. Az Európai Unió tagállamai néhány latin-amerikai országgal „kapcsolattartó csoportot” hoztak létre a venezuelai válság békés rendezésére.

Donald Trump amerikai elnök mindenesetre múlt vasárnap egy televíziós interjúban lehetségesnek nevezte az amerikai katonai beavatkozást.

– fogalmazott.

Donald Trump Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Trump azt is mondta, hogy Nicolás Maduro néhány hónappal ezelőtt találkozót kért tőle, de ő visszautasította. Mint mondta, azért mondott nemet, mert Venezuelában rengeteg szörnyűséges dolog történik.

A Reuters ugyanakkor pénteken a Fehér Ház egyik meg nem nevezett tisztségviselőjét idézte, aki szerint az Egyesült Államok közvetlen kapcsolatot tart a venezuelai hadsereg tagjaival, arra ösztönözve őket, hogy forduljanak el a hivatalban lévő elnöktől.