Terroristákhoz közel álló muszlimok is részt vehetnek a mai franciaországi muszlim-kongresszuson

Vágólapra másolva!
A bevándorláspárti szocialista polgármester, Martine Aubry városában, Lille-ben tartja az Északi Muzulmánok Gyülekezetének idei kongresszusát a szervezet. A rendezvénycsarnokot maga a város fizeti. A La Voix Du Nord című regionális újság vette észre, hogy meghívták egy muszlim terrorszervezet egyik tagját is a konferenciára.
Vágólapra másolva!

Az elővárosaival együtt több mint egymillió lakosú város, Lille polgármestere a Francia Szocialista Párt egykori főtitkára. Martine Aubry, a 2011-es szocialista köztársasági elnökjelölt előválasztáson Francois Hollande-dal szemben maradt alul, viszont lassan már 20 éve polgármester Lille-ben.

Francia választások, Martine Aubry szocialista jelölt Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Ha megvizsgáljuk a város lakosságának összetételét, talán nem véletlenről van szó.

Az Európai Bizottság annak idején két ciklusra is megválasztott elnökének, Jacques Delors-nak a lánya nem tartozik a Macron-hívő keményvonalas szocialistákhoz. Akárcsak a bevándorláspárti köztársasági elnök egykori legnagyobb csatlósa, a szintén szocialista Gérard Collomb, aki belebukott Macron migrációs politikájába, mert nem tudta sem a rendet, sem a rendőrség morális állapotát megfelelő szinten fenntartani, folyamatosan kemény kritikával illeti a köztársasági elnököt. Aubry már korábban is azzal támadta, tegyük hozzá, jogosan Macront, hogy a 80-as évek angolszász liberális gazdaságpolitikáját hajtja végre, nem ismeri Franciaországot, nem tesz semmit a szegénység ellen, fóbiája van a szegénységtől. Láttuk, hogy a regnáló hatalom mennyire durván reagált a sárgamellényesek tüntetéseire. Nem hiába tartják úgy a franciák, hogy Macron a gazdagok elnöke.

Ugyanezt mondja történetesen a híres konzervatív esszéíró, Orbán Viktor nagy tisztelője Eric Zemmour is. Zemmour egy tavalyi, az Origoban is szemlézett írásában leszögezte, hogy Macron inkább az angolszász hullámhoz igazodott és nem ahhoz, amely végigsöpört Olaszországon, Ausztrián, vagy Brazílián.

Martine Aubry ugyanakkor, mint a francia szocialisták, egyértelműen migrációpárti, nem egyszer kritizálta Macront azért, hogy túl keményen bánnak a migránsokkal.(pl. a calais-i dzsungelben, amelyről itt írtunk.)

Ha közelebbről megnézzük ezt az észak-francia, belga határ melletti poszt-indusztriális, hanyatló, erősen multikulturális várost, abban ugyanúgy találunk olyan kerületeket, no-go zónákat, amelyekben többségben élnek a migránsok és migráns hátterű, főként észak-afrikai bevándorló családok, mint Nyugat-Európa többi nagy városában. A város déli részét lényegében egy migráns drog-maffia tartja kézben, és ahogy maga a polgármester, Martine Aubry fogalmazott tavaly októberében, a városban tarthatatlan a helyzet, no-go zónák alakultak ki, van ahová a mentők be sem mernek menni.

PARIS, FRANCE - OCTOBER 1. Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images/Anadolu Agency

Megoldás viszont továbbra sincs, a helyiek a rendőri jelenlét megerősítését és a CRS (a francia rohamrendőrség) készenlétbe helyezését követelik folyamatosan. Ez is egy nagyon jellemző francia megoldás: a külvárosi, migránsok lakta zónákat a rendőrség magára hagyta, „átadta" az iszlám fundamentalistáknak, törvényen kívüli területnek minősítette, ahol a saria, a radikális iszlám joga az uralkodó szervező erő. Erről részletesen itt számoltunk be.

Miközben a sárgamellényes tüntetéseken elképesztő brutalitással lép fel, provokál és erőt fitogtat saját polgáraival szemben.

A sárgamellényes Macron-ellenes tüntetők vezetője, akinek Macron rendőrei gumilövedékkel lőtték ki az egyik szemét, Jérôme Rodrigues Forrás: AFP/Zakaria Abdelkafi

A helyzet romlásának, ahogy azt a polgármester is elismerte, egyértelműen a migránsok, többségében az iszlám vallás szerint élő muzulmánok az okai. Nem csoda tehát, ha épp itt szervezik vasárnap az Északi Muzulmán Szövetség éves konferenciáját. Ahogy azt a Valeurs Actuelles konzervatív értékeket közvetítő heti lap megírta, a Konferenciára a Grand Palais-ba, Lille legnagyobb rendezvénytermében kerül sor, amelyet a szocialista városvezetés bérel az iszlám hívőknek. Önmagában egy ilyen esemény, különösen egy olyan országban ahol óvatos becslések szerint is legalább 10 millió muzulmán él (van olyan szociológus, aki szerint csak 6 millió és mások szerint 10-nél is több. A pontos adatot azért lehetetlen megmondani, mert Franciaországban törvény tiltja a kisebbségi alapokon történő adatgyűjtést) nem keltene különösebben feltűnést, viszont annál nagyobb visszhangot váltott ki a meghívotti kör és a pódiumon szervezett kerekasztal-beszélgetés. A pódium-beszélgetés egyik résztvevője, Naïma Benyaïch, rendkívül befolyásos marokkói radikális iszlám személyiség, aki egy nemzetközileg ismert terroristacsalád tagja.

Mali migránsok érkeznek Európába Forrás: NurPhoto/Paolo Manzo/NurPhoto/Paolo Manzo

Benyaïch testvérei többek között a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokban, a 2003-as Casablancai és 2004-es madridi merényletekben vettek részt, ő maga pedig a Muzulmán Testvérek (Les Frères Musulmans) nevű radikális iszlám mozgalom híve és támogatója.

Ahmed Miktar is részt vehet a muszlim kongresszuson, ő is erősen terroristákhoz közel álló muszlim, ő egy radikális imám egy párizsi elővárosban. A lille-i városvezetés ezt is engedi.

A Valeurs Actuelles kiemeli, hogy a szervezők semmi veszélyt nem találtak a radikális iszlamista részvételében, ami, finoman fogalmazva, több mint elgondolkodtató. A kommentelők többsége szerint botrányos, elképesztő, megengedhetetlen. De abban sem lát senki veszélyt, amit Macron pártjának egyik oszlopos tagja, nemzetgyűlési képviselője, a tunéziai–francia kettős állampolgár Sonia Krimi mondott a szélsőséges, radikális iszlám tanokat valló és terjesztő Muzulmán Testvérek nevű szervezetről. Sonia Krimi egy televíziós kerekasztal beszélgetésben, ahol egyébként Egyiptomról volt szó, azt mondta, hogy a Muzulmán Testvérek mozgalmát be kellett volna (és be kellene) emelni a hatalomba. Krimi megjegyzése nagyon komoly visszhangot kapott Franciaországban, mivel a Muzulmán Testvérek fundamentalista iszlám szervezet 2014 óta terrorszervezetnek minősül az Európai Unióban is. Többen arra is utaltak, hogy ha Muzulmán Testvérek hatalmon lennének (Franciaországban vagy máshol) egy nő sosem lehetne politikus, soha nem vehetne részt egy televíziós vitában. Ebből is látszik, hogy Macron és a francia baloldal semmitől sem riadnak vissza a hatalom megtartása érdekében, még azt is figyelmen kívül hagyták, hogy egy az Európai Unió által tiltó listára vett terrorszervezet tagja, akinek bizonyítottan kapcsolata volt több terrormerényletet is elkövető terroristával, hivatalos rendezvényen vesz részt.

A Soros megrendelésére dolgozó Sargentini asszony, a Magyarország elleni hazug állításoktól hemzsegő európai parlamenti jelentés készítője most hallgat. Jean-Claude Juncker pedig, a jog, a demokrácia őreként fellépő Európai Bizottság elnöke hátradől kényelmes foteljében és iszik valamit. Az előzményeket ismerve, a többit már könnyű kitalálni.