A Jugoszláviában meggyilkolt és elüldözött olaszokról emlékeztek meg Olaszországban

government Horizontal
Italy's President Sergio Mattarella addresses journalists after a meeting with Italy's prime ministerial candidate Giuseppe Conte on May 27, 2018 at the Quirinale presidential palace in Rome. Italy's prime ministerial candidate Giuseppe Conte gave up his mandate to form a government after talks with the president over his cabinet collapsed. "I have given up my mandate to form the government of change. I thank the president of the republic for having given me the mandate on May 23. I thank the two political forces Luigi Di Miao for the Five Star and Matteo Salvini from the League for having put me up as a candidate," said Conte to reporters after leaving a failed summit with president Sergio Mattarella today. / AFP PHOTO / Vincenzo PINTO
Vágólapra másolva!
Elutasította a második világháború éveiben elkövetett etnikai alapú gyilkosságok és üldözés tagadását az olasz jobbközép nevében Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke vasárnap, a volt Jugoszláviában meggyilkolt és elüldözött olaszok emléknapján.
Vágólapra másolva!

Matteo Salvini, a Liga olasz kormánypárt vezetője és Antonio Tajani, a Hajrá Olaszország (FI) politikusa

a Trieszt közeli Basovizzában lévő emlékműnél helyezett el koszorút.

A basovizzai karszthegység egyik szurdokában

több száz meggyilkolt olasz holttestét rejtették

el a jugoszláv partizánok. Ezért a város legfőbbképpen a karsztüregbe dobott olasz mártírok központi emlékhelyeként ismert.

Matteo Salvini közösségi bejegyzéssel is megemlékezett arról a több ezer olaszról, akit megkínoztak, megöltek vagy élve a hegy mélyébe dobtak a kommunisták. A Liga vezetője hangsúlyozta:

Matteo Salvini kifejtette:

Antonio Tajani kijelentette,

az eseményeket tagadókat a történelem legyőzte.

- mondta Tajani. Kijelentette, hogy az áldozatoknak azért kellett meghalniuk, mert olaszok voltak.

A Venezia-Giulia, Isztria és Dalmácia területén meggyilkolt vagy onnan elüldözött olaszoknak 2004 óta van emléknapja.

1945 és 1947 között mintegy 11 ezer olasz katonát és civilt lőttek bele

a karszthegység üregeibe a jugoszláv partizánok és a jugoszláv hadsereg katonái.

Kétszázötvenezerre teszik azoknak a számát, akik mindenüket hátrahagyva menekültek el Jugoszlávia területéről Itáliába.

Olaszországban évtizedeken keresztül hallgatás kísérte a sorsukat.

Sergio Mattarella olasz államfő a szombati megemlékezésen kijelentette: az olaszok legyilkolása nem a fasizmussal szembeni bosszú volt, mivel az áldozatok közül

sokaknak semmi közük nem volt a fasizmushoz

és az üldözésekhez. Miközben Olaszország területén a náci fasizmus elleni háború győzelme szabadságot és demokráciát hozott, a jugoszláv csapatok által ellenőrzött területen élő olaszokra további szenvedés várt.

- mondta Sergio Mattarella.

Sergio Mattarella Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

Szlovéniában 2015-ben törvény lépett életbe az egykori üldözött olasz közösség tagjainak kárpótlására. Az Itália területére átmenekült isztriai és dalmáciai olaszok személyes tárgyai, bútorai a mai napig az egykori trieszti kikötő raktárépületeiben vannak felhalmozva.