Spanyol lap: Orbán Viktor Donald Trump egyik legbiztosabb szövetségesévé vált

2019.02.11. 14:15

Nem véletlen, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Magyarországon kezdi meg európai körútját, tekintve, hogy a magyar kormányfő Donald Trump egyik legbiztosabb szövetségesévé vált az Európai Unióban és a NATO-ban – minderről az ABC című spanyol lap írt vezércikkében.

Orbán Viktor miniszterelnök Donald Trump amerikai elnök egyik legbiztosabb szövetségesévé vált - írta az ABC című, jobboldali spanyol napilap Mike Pompeo amerikai külügyminiszter budapesti látogatása kapcsán. A lap úgy fogalmazott: nem véletlen, hogy Pompeo Magyarországon kezdi meg európai körútját, tekintve, hogy a magyar kormányfő Donald Trump egyik legbiztosabb szövetségesévé vált az Európai Unióban és a NATO-ban. 

"Orbán Viktor miniszterelnök Donald Trump amerikai elnök egyik legbiztosabb szövetségesévé vált"Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

David Alandete washingtoni tudósító megállapítása szerint az amerikai diplomácia hónapok óta ápolja a kapcsolatot Orbán Viktorral. Felidézte a magyar kormányfő Mike Pompeóval folytatott január végi telefonbeszélgetését, valamint azt, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az elmúlt egy évben kétszer is látogatást tett a Fehér Házban.

„A falak előnyben részesítése mellett Orbánnak és Trumpnak több egyéb közös pontja is van" – írta David Alandete, aki szerint mindkét vezető többé-kevésbé nyilvánvaló csodálattal viseltetik Vlagyimir Putyin orosz elnök iránt, és mély ellenszenvvel Soros György milliárdos és filantróp felé.

Az ABC tudósítója beszédesnek véli, hogy Pompeo most három olyan NATO-tagországba - Magyarország mellett Szlovákiába és Lengyelországba - látogat el, amely a vasfüggöny leomlásáig a Szovjetunió ellenőrzése alá tartozott, és teszi ezt egy héttel azután, hogy az Egyesült Államok bejelentette: megkezdi a szárazföldi telepítésű, közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló INF-egyezményből való kivonulás folyamatát.