Belehalt egy palesztin a Gázai övezet határán tartott tüntetésen szerzett sérülésébe

Vágólapra másolva!
Belehalt egy 17 éves palesztin a Gázai övezet határánál tartott tüntetések egyikén elszenvedett sérülésébe kedden, ezzel háromra emelkedett a múlt pénteki tiltakozások halálos áldozatainak száma - közölte a gázai egészségügyi minisztérium.
Vágólapra másolva!

Hasszán Nufal egy könnygázgránáttól sebesült meg, ami a fején találta el.

Pénteki közlések szerint egy 18 és egy 14 éves palesztin fiút ért halálos lövés izraeli oldalról a határkerítésnél lezajlott aznapi tüntetéseken.

Kedd este szintén összecsapások voltak a gázai-izraeli határ mentén. Szemtanúk mintegy kétezer demonstrálóról számoltak be.

Asráf al-Kedra, a gázai minisztérium szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy a határkerítésnél állomásozó

izraeli katonák tüzet nyitottak a tiltakozókra,

legalább öt palesztint megsebesítve, közülük kettőt súlyosan. Több tucat embert pedig a könnygáz miatt fellépő légzési nehézségek miatt kellett ellátni.

Az izraeli hadsereg szerint a tüntetők ismét gumiabroncsokat égettek és lángoló tárgyakkal dobálták meg a biztonsági erők tagjait, a katonák pedig tömegoszlató intézkedésekkel válaszoltak.

A gázaiak tavaly március óta demonstrálnak az övezet izraeli blokádja ellen, emellett követelik, hogy visszatérhessenek azokra a területekre, amelyekről felmenőiknek el kellett menekülniük a zsidó állam 1948-as megalakulásakor. A tüntetéseken eddig gázai források szerint legalább

250 palesztin halt meg és 25 ezren megsebesültek,

valamint egy izraeli kommandós is meghalt.

A Gázai övezetet uraló Hamász palesztin radikális szervezet magas rangú tisztségviselői több mint egy hete Kairóban tárgyalnak az egyiptomi biztonsági szolgálatokkal a Gázai övezet és Izrael közötti határ nyugalmának helyreállításáról.