Az Iszlám Állam vállalta a nigériai Borno kormányzójának konvoja elleni merényletet

Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam jelentkezett szerdán az északkelet-nigériai Borno állam kormányzójának gépkocsikonvoja elleni merénylet elkövetőjeként.
Vágólapra másolva!

A dzsihadista szervezet a szócsöveként szolgáló Aamák "hírügynökség" felületén keresztül reklámozta magát a kedden történt támadás végrehajtójaként.

Saját állításuk szerint

legalább 42 embert öltek meg.

A Reuters hírügynökségnek korábban nyilatkozó helyi források ugyanakkor három és tíz közé tették a halottak számát, hozzátéve, hogy az áldozatok egy részét a dzsihadisták lefejezték.

Kashim Shettima kormányzó az állam székhelyéről, Maiduguriból tartott egy kampányrendezvényre Gamboru településre, amikor támadás érte konvoját. Nem voltak arra utaló értesülések, hogy a kormányzó megsebesült volna.

Egy iszlám alapokon nyugvó államot akarnak

Nigériában szombaton tartanak parlamenti és elnökválasztást. Muhammadu Buhari hivatalban lévő államfő megfigyelők szerint szoros küzdelemre számíthat fő kihívójával, Atiku Abubakar üzletemberrel és volt alelnökkel szemben.

A bornói kormányzó, Shettima a kormányzó párt politikusa.

Nigéria északkeleti, főként muszlimok lakta térségét csaknem egy évtizede rettegésben tartja a Boko Haram. Az Iszlám Államnak hűséget fogadó fegyveres csoport 2009 óta küzd egy iszlám alapokon nyugvó állam megteremtéséért, és az elmúlt években több támadást hajtott végre a szomszédos Kamerunban, Csádban és Nigerben is.

Tevékenysége miatt az érintett országokban több mint 30 ezren vesztették életüket, és mintegy 2,5 millióan kényszerültek elmenekülni otthonukból.