Terrortámadás történt egy autópályán Indiában, sok a halott

2019.02.14. 13:15

Robbantásos támadás ért csütörtökön az autópályán egy félkatonai gépkocsioszlopot Kasmír India uralta részén. A merényletben legalább 33-an meghaltak, és tucatnyian megsebesültek – adta hírül a helyi rendőrség.

A robbanás az India és Pakisztán között vitatott hovatartozású terület legnagyobb városa, Szrinagar peremén történt. A rendőrség szerint az szakadár lázadók követhették el a támadást, amelyben egy busz és további öt jármű rongálódott meg. A támadás elkövetőjeként a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű katonai csoport jelentkezett. 

Kasmír kormányzója szerint Pakisztán áll a háttérben.

A rendőrség szerint szakadár lázadók követhették el a támadástForrás: MTI/EPA/Farúk Hán

A BBC Riyaz Masroor rendőrkapitányra hivatkozva azt írja, a buszon legalább 44-en utaztak, a sebesültek között pedig sok a súlyos sérült.

A robbanás annyira erős volt, hogy a roncs láttán még azt sem lehet felismerni, busz volt-e vagy teherautó - mondta biztonságiak egyik tisztje.

India és Pakisztán egyaránt magának követeli a jelenleg megosztott Kasmír egész területét. Az indiai uralom ellen 1989 óta harcolnak lázadók. A lakosság zöme egyetért a lázadok követelésével, miszerint egyesíteni kellene a területet vagy pakisztáni uralom alatt, vagy független állam megteremtésével.