Holttestre rögzített bomba robbant Burkina Fasóban, két ember meghalt

Vágólapra másolva!
Egyenruhás holttestre szerelt robbanószerkezet végzett a Burkina Fasó-i biztonsági erők két tagjával, hatan megsebesültek a robbanásban.
Vágólapra másolva!

A biztonsági erők Djibótól négy kilométerre délre bukkantak rá a tetemre csütörtökön.

A halálos áldozatok egyike egy katonaorvos, aki segédeivel együtt megfordítani készült a holttestet, amikor az felrobbant.

A Szahara "partvidékének" nevezhető, Mauritániától Szudánig húzódó Száhel-övezetben található Burkina Fasóban hónapokkal korábban újra fellángolt az erőszak, amit dzsihadista csoportok számlájára írnak. A biztonsági erők rendszeres hadműveleteik ellenére képtelenek kordában tartani a szélsőségeseket.

A dzsihadisták gyakran helyeznek el házilag készített bombákat az utak mentén, de

valószínűleg ez volt az első alkalom, hogy egy holttesttel csalták lépre az egyenruhásokat.

A szélsőségesek három támadást hajtottak végre a múlt héten. Az egyikben a csendőrség öt tagja halt meg éppen aznap, amikor Burkina Fasóban terrorellenes csúcstalálkozót rendeztek a G5-Száhel tagjai.

A G5-Száhel nevű fórumot Burkina Faso, Csád, Mali, Mauritánia és Niger hozta létre 2017-ben az iszlamista fenyegetés felszámolására.

2015 óta több mint háromszázan haltak meg a dzsihadisták merényleteiben az AFP francia hírügynökség szerint. Más források mintegy ötszáz áldozatról tudnak.