Jogosan deportálták a dánok a szélsőséges iszlamista szónokot

Vágólapra másolva!
Az Emberi Jogok Európai Bírósága egyhangú döntéssel utasította el annak a Said Mansour nevű marokkói bevándorlónak a fellebbezését, aki a dániai deportálását támadta meg.
Vágólapra másolva!

A férfit a dán médiában csak úgy hívják, hogy a „Brønshøji könyvárus", utalva ezzel arra a koppenhágai kerületre, ahol tevékenykedett, és ahonnan idén január 6-án deportálták Marokkóba, miután kétszer is megvádolták azzal, hogy terrorcselekmény elkövetésére buzdított.

Az agresszív szónok fellebbezését az Emberi Jogok Európai Egyezményének hármas cikkelyére hivatkozva adta be. Ez kimondja ugyanis, hogy senkit sem lehet kínzásnak, embertelen vagy megalázó bánásmódnak, illetve büntetésnek kitenni. Mansour szerint ugyanis élete veszélyben van Marokkóban, miután többször is kritizálta a királyi családot és a kormányt.

Azonban a bíróság megállapította, hogy az emberi jogok helyzete Marokkóban az utóbbi években általánosan fejlődtek, a hatóságok pedig azon dolgoznak, hogy megfeleljek a nemzetközi normáknak.

Ugyanakkor azt elismerték, hogy az olyan személyek, akiket terrorizmussal gyanúsítanak az észak-afrikai országban, azok esetében előfordul, hogy a rendőrség vagy más biztonsági szervek túllépnek a legális eljárási kereteken, esetenként a kínzás is előfordul.

A hitszónokot egyébként azonnal letartóztatták, amint megérkezett Marokkóba, hogy pontosan milyen vádak alapján, az egyelőre nem derült ki pontosan, de szinte biztos, hogy valamilyen terrorizmushoz köthető ügy miatt.

Az észak-afrikai ország dániai nagykövete ugyanis azt állította korábban, hogy Mansour részese volt annak a 2003-as casablancai terrortámadásnak, amiben 41 embert mészároltak le.

A szélsőséges iszlamistától 2016-ban vonták meg a dán állampolgárságot, miután online

olyan bejegyzéseket, szónoklatokat, fotókat, linkeket és üzeneteket tett közzé, amikben Oszama bin Laden egykori al-Kaida vezért, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások szellemi atyját élteti.

Követőit ezenkívül arra is buzdította, hogy csatlakozzanak a dzsihadista szervezethez köthető, szíriai szélsőséges an-Nuszra Fronthoz. Az is kiderült, hogy olyan videókat is posztolt, amiken katonákat végeznek ki Szíriában és Irakban. Mindezek mellett pedig még azzal is megvádolták, hogy három olyan könyvet is szerkesztett, illetve publikált, amiben terrorista propagandát hirdetnek.