Marad a többnyelvű fejléces papír a Kovászna megyei önkormányzatnál

Vágólapra másolva!
 A székelyföldi románok jogaiért harcoló Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) eredménytelenül kérte a bíróságtól, hogy tiltsa meg a Kovászna megyei Önkormányzatnak a román-magyar-angol fejléces papír használatát. A Brassói Táblabíróság csak azt rendelte el, hogy a megyei önkormányzatnak két megjelölt dokumentumot egynyelvű román fejléces papíron kell kiadnia.
Vágólapra másolva!

A fejléces papírról szóló per jogerős ítéletének kivonatát a romániai bíróságok portálján közölték. Ebben a táblabíróság megerősítette az első fokon hozott ítéletet, melyben

részben jóváhagyta a panaszos kérését, és elrendelte két Kovászna megyei dokumentum megsemmisítését és kiadását azonos tartalommal, de román egynyelvű fejléccel.

Elutasította ugyanakkor a bíróság azt a kérést, hogy ezentúl a Kovászna megyei tanács semmilyen iratán ne lehessen használni a Kovászna Megyei Tanács, és Kovászna Megye Tanácsának elnöke felirat három nyelvű, román-magyar-angol változatát. A bíróság visszautalt arra, hogy ezt a kérést 2016-ban egyszer már jogerős ítéletben elutasította.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott elnöke korábban elmondta:

a magyar feliratok és magyar szimbólumok elleni pereskedést az ADEC a kormány területi megbízottjától, a prefektustól vette át.

Két tisztségében egymást követő prefektus is felszólította az önkormányzatot, hogy hagyjon fel a román-magyar-angol fejléc használatával, végül azonban a Dan Tanasa blogger által vezetett ADEC kezdett pereskedni az önkormányzat ellen.