NATO-főtitkár: Kína felemelkedése kihívás elé állítja a szövetséget

STOLTENBERG, Jens
Jens Stoltenberg, NATO-főtitkár.
Vágólapra másolva!
Kína felemelkedése a világhatalmak közé lehetőséget ad a NATO-nak az együttműködésre és a párbeszédre az ázsiai országgal, de kihívás elé is állítja az észak-atlanti szövetséget – mondta Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára pénteken az 55. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC).
Vágólapra másolva!

Stoltenberg beszédében hangsúlyozta, hogy Kína felemelkedésében van lehetőség a partnerségre és a politikai párbeszédre. A kalózok ellen Szomália partjainál folytatott küzdelem ügyében volt is már példa az együttműködésre, és a NATO fegyveres erői rendszeres kapcsolatban állnak a kínai fegyveres erőkkel.

– mondta a főtitkár, aki szerint a NATO-tagországoknak együtt, egységesen kell cselekedniük ebben az ügyben.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Felszólalásában és az utána következő pódiumbeszélgetésen elsősorban az Egyesült Államok és európai NATO-szövetségesei kapcsolatáról, az Oroszországhoz fűződő viszonyról és a közepes és rövid hatótávolságú, szárazföldi indítású nukleáris eszközökről szóló amerikiai-orosz szerződés (INF) körüli helyzetről beszélt, megerősítve a NATO korábban elfoglalt álláspontját.

Stoltenberg hangsúlyozta, hogy

Washington nem fordult el Európától, és Donald Trump amerikai elnök nem tartja idejétmúltnak a NATO-t.

Ezt mutatja például, hogy a szövetség történetében először állomásoznak majd Európában olyan NATO-erők, amelyek minden pillanatban hadra foghatók.

Ezek az egységek nem lesznek nagyon nagy létszámúak, nagyjából ezer katonából állnak majd, de erejük számottevő lesz.

Az egyik Lengyelországban állomásozik majd, és amerikai vezetés alatt áll, a másik bázisa Lettországban lesz, és kanadai parancsnokság irányítja – fejtette ki Jens Stoltenberg.
A főtitkár aláhúzta, hogy Európa kiemelten fontos az Egyesült Államoknak és a NATO-nak, számukra a kontinens jelentősége jóval túlmutat a határain.

– mutatott rá a NATO főtitkára. Mint mondta, az amerikai jelenlét Európában nemcsak a kontinens biztonságát szolgálja, hanem platformot is teremt az amerikai biztonsági érdekek érvényesítéséhez.
A NATO az Egyesült Államok számára 28, és Észak-Macedónia csatlakozásával rövidesen 29 barátot és szövetségest jelent, ami Kína felemelkedésével összefüggésben is fontos.

– fogalmazott a NATO főtitkára. Az INF-szerződéssel kapcsolatban megerősítette, hogy

a NATO közösen, egységesen dönt és cselekszik az ügyben, és nem áll szándékában újabb földi indítású, nukleáris rakétarendszer telepítése Európában.