Szijjártó Péter helyre tette a magyarokat lemigránsozó brit riportert

Vágólapra másolva!
Darren McCaffrey, az Euronews politikai műsorának a vezetője interjút készített Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel. A műsorvezető a migránsokhoz hasonlította az EU nyugati tagállamaiban dolgozó magyarokat.
Vágólapra másolva!

A beszélgetés keretén belül szóba került a migráció kérdése is. Az interjút a 888.hu szúrta ki.

Darren McCaffrey a magyar diplomácia vezetőjétől azt kérdezte, hogy az Egyesült Királyságban élő „magyar migránsokról" miért nem ejt szót, holott a szigetországi lapok is előszeretettel hivatkoznak a magyar és a kelet-európai munkavállalókra migránsokként.

Szijjártó Péter válaszában határozottan kikérte magának, hogy a műsorvezető „migránsnak" nevezze a magyarokat.

Ezt követően elmagyarázta neki, hogy mi a különbség a szabad munkaerő-áramlás (amely ráadásul az Európai Unió egyik alapelve is) és az illegális migráció között.

– utalt Szijjártó a 2015-ös migrációs válság magyarországi történéseire, majd hozzátette: „Büszke vagyok arra a nagyjából 200 ezer magyarra, aki az Egyesült Királyságban munkát vállalva hozzájárul mind a britek, mind pedig az Európai Unió sikereihez. Aki összemossa őket az unión kívülről érkező illegális bevándorlókkal, az megsérti Magyarországot."

A Euronews riportere Szijjártó érvelésére persze nem tudott reagálni.

A 2016-os statisztikák szerint egyébként 95 ezer Magyarországon született személy él az Egyesült Királyságban. A 200 ezer körüli lélekszám a szigetországban élő határon túli magyarokkal együtt jön ki.