Jobboldali, bevándorlásellenes többségű lehet az új Európai Parlament

Migrants Landin in Salerno Italy MIGRATION SEA POLITICS RESCUE AFRICA croce rossa human right social isseu conflict WAR ECONOMY campania Migrants Landin Salerno
Mali migránsok érkeznek Európába
Vágólapra másolva!
A Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt stabil előnyét jelzi a közelgő május végi választásokon az Európai Parlament által készített legfrissebb mandátumbecslés. Itthon pedig, kevesebb mint száz nappal a sorsdöntő európai választások előtt, továbbra is a kormánypártok élvezik a többség bizalmát: a Fidesz-KDNP a friss mandátumbecslés szerint tizenhárom képviselőt delegálhat majd az uniós parlamentbe. Összességében nagyon jó eredményt érhetnek el a bevándorlásellenes erők.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament (EP) közzétette első átfogó mandátumbecslését a májusban esedékes európai választásokról, amely igazolta a várakozásokat: az Európai Néppárt (EPP) és a szociáldemokraták (S&D) maradhatnak az EP legnagyobb pártcsaládjai a voksolást követően.

Stabil néppárti fölény

A friss felmérés szerint a magyar kormánypártokat is a soraiban tudó néppárt megőrizheti erőpozícióját, és 183 mandátumot tudhat majd magáénak a következő ciklusban, míg a második helyezett szociáldemokratáknak 135 képviselői helyet jósolnak.

Harmadik helyen az Európai Konzervatívok és Reformerek helyett (a pártcsaládot a brit konzervatívok nélkül jelentős veszteségek érik) a liberálisok futhatnak be 75 mandátummal. Az EP becslése egyelőre nem sorolta Emmanuel Macron francia elnök pártját a majdani liberális frakcióba, ám valószínű, hogy a tömörülés végül Guy Verhofstadtékat fogja erősíteni.

Így nézhet ki a mostani erőviszonyok alapján az új EP Forrás: Magyar Nemzet

Még erősebb lehet a Fidesz

A tagállami szintű felmérések hazánk esetében megerősítették az eddigi tendenciát: a legnagyobb, 49,3 százalékos népszerűséget a Fidesz–KDNP tudhatja magáénak.

A Magyarországnak fenntartott 21 képviselői helyből a jelenlegi adatok szerint a kormánypártok 13,

a Jobbik négy, az MSZP–Párbeszéd három, a Demokratikus Koalíció pedig egyet szerezhet meg. Ráadásul a hazai felmérések szerint, ha az ellenzék együtt indulna, a Fidesz valószínűleg még jobban szerepelne az EP-választáson.

A többi tagállam közül Olaszországot érdemes kiemelni, ahol a Matteo Salvini vezette bevándorlásellenes Liga továbbra is elképesztő adatokat produkál, és minden esélye megvan rá, hogy európai szinten is az egyik legnagyobb párttá nője ki magát. Salviniék – akik jelenleg a Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) csoportot erősítik – májusban huszonhét európai parlamenti mandátumot szerezhetnek.

Utóbbi a második legerősebb tömörüléssé tenné őket Európában a német keresztény uniópártok mögött. A becslés szerint a CDU/CSU huszonkilenc parlamenti helyet tudhat majd magáénak.

A Fidesz 13 mandátumot is szerezhet Fotó: Szabó Gábor - Origo

Rosszul áll a bevándorláspárti Macron

A szintén az ENF tagjaként működő, Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés pedig Franciaországban erős: az uniókritikus párt a neki jósolt huszonegy mandátummal megelőzi Emmanuel Macron elnök A Köztársaság lendületben pártját és annak szövetségesét, a Modemet. Utóbbi együttműködésnek jelenleg húsz képviselői helyet jósolnak.

A Politico brüsszeli hírportál elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy

elméletileg a másik euroszkeptikus csoport, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFDD) is erősödhet az olasz Öt Csillag Mozgalom népszerűségének köszönhetően.

A pártcsalád jövőjét ugyanakkor elhomályosítja, hogy a Luigi Di Maio vezette párt – Salvini Ligája ellenében és már a brit euroszkeptikusok nélkül – saját EP-frakciót akar létrehozni.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter pártja az EP-választás nagy nyertese lehet Forrás: MTI/EPA-ANSA/Giuseppe Lami

Kéthetente lesznek új adatok

Mindez azt jelenti, hogy a jövő Európai Parlamentjének legalább egyötöde az euroszkeptikusok közül kerülhet ki. A Bloomberg hírügynökség például 153 uniókritikus mandátumot osztott ki, amellyel kapcsolatban megjegyezte: a végső szám ennél is nagyobb lehet, ugyanis az Alternatíva Németországnak (AfD) például nem rendelkezik európai pártcsaláddal, és a magyar kormánypártok is jóval kritikusabban szemlélik Európát.

Az EP mostantól egészen a választásokig kéthetente közzéteszi majd az aktuális mandátumbecslését. Idén már a voksolás utolsó napján, május 26-án este hat órától exit poll eredmények is elérhetők lesznek – még azelőtt, hogy a hivatalos adatokat közzétennék.