Nyomoznak Romániában Soros embere, Frans Timmermans ellen

Sargentini jelentés, Orbán ellen felszólalók
Frans Timmermans- Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége
Vágólapra másolva!
Az Igazságszolgáltatás Elleni Bűncselekmények Nyomozási Szakosztálya (SIIJ) eljárást indított az Európai Bizottság (EB) első alelnöke, a bel- és igazságügyi együttműködésért felelős biztos, Frans Timmermans ellen Romániában. A vádak alapján az európai szocialisták (PES) csúcsjelöltje meghamisíthatta az EB által készített, a román igazságszolgáltatás reformját nyomon követő Ellenőrzési és Együttműködési Mechanizmus (MCV) 2018-ra vonatkozó jelentését.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság november 13-án hozta nyilvánosságra a román igazságügy helyzetéről szóló, 2018-as jelentését.

Akkor a romániai Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) plénuma úgy reagálta rá, hogy a jelentés ténybeli tévedéseket tartalmaz, például azt, hogy a CSM nyomást gyakorolt a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszékre (a legfelsőbb bíróság romániai megfelelője, Magyarországon Kúria).

Viorica Dăncilă kormányfő szerint pedig

Románia 2007-ben csak úgy csatlakozhatott az Európai Unióhoz, hogy ennek ellenében vállalta az igazságszolgáltatásában tapasztalható hiányosságok felszámolását, a reformfolyamatot pedig az Európai Bizottság egy értékelési mechanizmus keretében figyelemmel követi, amiről minden év végén készít egy jelentést. Ezt nevezzük Ellenőrzési és Együttműködési Mechanizmusnak (MCV). Ennek lezárása azért is fontos, mivel több uniós tagország is ettől tette függővé Románia felvételét a belső határellenőrzés nélküli schengeni térségbe.

A legújabb fejlemények alapján azonban úgy tűnik, hogy nem a jelentés fogalmazásakor történtek ténybeli tévedések, hanem inkább szándékosan meghamisították a dokumentum tartalmát.

Emiatt

a romániai Igazságszolgáltatás Elleni Bűncselekmények Nyomozási Szakosztálya (SIIJ) eljárást indított a szocialisták csúcsjelöltje, Soros György megbízható embere, Frans Timmermans ellen.

A jogi eljárás megindítását közlő dokumentumot szerdán hozta nyilvánosságra az Igazságszolgáltatás Világa (Lumea Justiţiei) nevű jogi szakportál honlapja, a luju.ro.

A dokumentum iktatási száma a következő: 295/P/2019.

Forrás: luju.ro

A bűnvádi iratban szerepel még

Az iratot Adina Florea, a constanțai Fellebbviteli Bíróság ügyésze ellenjegyezte, aki a Nemzeti Korrupcióellenes Ügyészég (DNA) következő vezetője lehet.

A sajtóban megjelent információk szerint ugyanis támogatja őt ebben Tudorel Toader igazságügyi miniszter.

Az Igazságszolgáltatás Elleni Bűncselekmények Nyomozási Szakosztálya által megfogalmazott feljelentés a következőkkel vádolja Timmermanst, Jourovát, Cristeát és Lazărt:

bűnszervezet létrehozása, közokirat-hamisítás, hivatali visszaélés, és hamis információk közlése a Ellenőrzési és Együttműködési Mechanizmus (MCV) kapcsán.

A bűnvádi irat alapján valamennyi vád összefüggésben áll az MCV-jelentés meghamisításával, amit a fenn említett négy személy követhetett el.

Folyamatosan beavatkozik Timmermans Románia belügyeibe

Ahogy arról az Origo részletesen beszámolt, kedden Cătălin Rădulescu, a Román Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti képviselője azt mondta:

Frans Timmermans Forrás: Hirado.hu

Kövesinek egyébként 18 bűnügyi aktában szerepel a neve.

Mindezen vádak ellenére ugyanis Timmermans azt akarja elérni, hogy a DNA volt vezetőjét nevezzék ki a létrehozandó Európai Ügyészség (EPPO) élére, főügyészi minőségben.

Ehhez azonban szükséges Kövesi felmentése, ennek érdekében pedig – Cătălin Rădulescu szerint – Timmermans beavatkozik Románia belügyeibe.