Külföldi fegyvereseket adott át a haiti hatóság az Egyesült Államoknak

Vágólapra másolva!
Külföldiekből álló fegyveres csoportot vettek őrizetbe a haiti hatóságok a február eleje óta tartó kormányellenes tüntetésekkel összefüggésben, és a csoport tagjait átadták az Egyesült Államoknak - közölték csütörtökön amerikai és haiti hivatalos források.
Vágólapra másolva!

Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint az elfogott fegyvereseket - akik között jelentések szerint öt amerikai mellett egy szerb és egy orosz állampolgár is van - a haiti hatóságokkal együttműködésben szerdán elszállították az Egyesült Államokba.

Sajtóértesülések szerint a csoport tagjainál letartóztatásukkor

félautomata fegyvereket, karabélyokat, pisztolyokat, drónokat és műholdas telefonokat találtak.

A letartóztatást követően a haiti sajtó több nevet hozott nyilvánosságra, amelyekhez katonai háttérrel rendelkező amerikai állampolgárok közösségi profilja kapcsolódik, hivatalos közlés azonban egyelőre nem volt a csoport tagjainak személyazonosságáról.

Haitin február 7-e óta tartanak a zavargások,

amelyekben eddig hét ember halt meg. A helybéliek az életkörülmények romlása miatt tiltakoznak, Jovenel Moise elnököt teszik felelőssé az ország lesújtó helyzetéért és a lemondását követelik. A két éve hatalmon lévő elnök egy hétig tartó hallgatás után a múlt héten televíziós beszédben hangoztatta:

A megmozdulások másfél hete lecsendesültek, ellenzéki vezetők azonban péntekre újra utcára hívták az embereket.

Az amerikai külügyminisztérium a múlt héten bejelentette, hogy hazarendelte nem kulcsfontosságú diplomatáit Haitiról, és figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy a zavaros helyzet miatt ne utazzanak a karibi országba.