Közel-keleti különbíróság jöhet létre az európai dzsihadisták ügyében

IS Islamic State ISIS Iszlám Állam

U.S. mulls pulling troops from Sinai due to ISIS threa
Vágólapra másolva!
A Közel-Keleten működő különbíróságok létrehozását javasolta Herbert Kickl osztrák belügyminiszter azon dzsihadisták ügyében, akik európai országokból érkeztek és csatlakoztak az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez Szíriában vagy Irakban.
Vágólapra másolva!

Kickl a Kronen Zeitung című osztrák napilapban szombaton megjelent nyilatkozatában felvetette, hogy az Európai Uniónak az ENSZ segítségével a közel-keleti régióban kellene felállítania az Iszlám Állam európai zsoldosainak ügyében eljáró különbíróságokat. Meggyőződése szerint

ez lehetővé tenné a tanúk meghallgatását és a bűnügyi eljárás lefolytatásához szükséges információk megszerzését helyben.

Az osztrák belügyi tárcavezető szavai szerint Bécs

elfogadhatatlannak tartja, hogy visszafogadják Európába azokat a zsoldosokat, akik azért utaztak a konfliktus sújtotta régiókba, hogy a szélsőségesek oldalán harcoljanak. Ez vonatkozik a terroristák feleségeire is,

akik - mint mondta - megbízható fedezéket biztosítottak férjeiknek, és főztek rájuk, miközben ők harci cselekményeket folytattak.

Közel-keleti különbíróság jöhet létre az európai dzsihadisták ügyében Forrás: Youtube

- fogalmazott Kickl. "Elfogadhatatlan az ilyen +időzített bombákat+ visszafogadni Ausztriába. Elegen vannak nálunk hasonlóan problémás személyek az országban" - tette hozzá.

Donald Trump amerikai elnök a múlt hétvégén felszólította Nagy-Britanniát, Franciaországot, Németországot és más európai szövetségeseit, hogy fogadják vissza és állítsák bíróság elé azt a több mint 800 dzsihadistát, akiket Szíriában fogtak el.

Az amerikai elnök jelezte, hogy elutasító válasz esetén szabadon engedik a szélsőségeseket.

A Washington által támogatott kurdok ezt követően leszögezték, hogy nem engedik szabadon az Iszlám Állam külföldi dzsihadistáit, de hazájuknak felelősséget kell vállalniuk értük.