Bojkottálja Izraelt Judith Sargentini szélsőbaloldali pártja

Judith Sargentini
Joint AFET/LIBE committee meeting. Progress report on the Implementation of the European Agenda on Migration COM(2018)0250 and annexes - Discussion with representatives from the EEAS, from the Commission and the Migration Policy Centre
Vágólapra másolva!
A szélsőséges Baloldali Zöldek (GroenLinks), ami 14 helyet foglal el a holland parlament alsóházának 150 székéből, a közelmúltban megrendezett kongresszusán fogadta el az Izrael bojkottjára (BDS) vonatkozó indítványt. Ennek a pártnak a tagja a Magyarországot elítélő Soros-Sargentini jelentést összeállító, Judith Sargentini európai parlamenti képviselő is.
Vágólapra másolva!

– jelenti ki a baloldali zöld párt határozatának szövege, majd kiemeli, a párt résen lesz, és keményen ellen fog állni minden olyan kísérletnek, ami a BDS kriminalizálására irányul – közölte a Tett és Védelem Alapítvány honlapján.

Míg az izraeli termékek bojkottja Európa teljes területén, és azon kívüli sok országban legális, annak promotálása bizonyos országokban, mint például Franciaországban és Spanyolországban antidiszkriminációs törvényekbe ütközik.

A holland antiszemitizmus ellen harcoló Izrael-barát szervezet, az Izraeli Információs és Dokumentációs Központ (CIDI) határozottan elítélte a döntést.

„A GroenLinks könnyen figyelmen kívül hagyják, hogy a gyakorlatban a BDS mindig együtt jár az antiszemitizmus kifejeződéseivel, emellett sokszor terrorcsoportokhoz is kapcsolódik.”

A Likoed Nederland Izrael-barát csoport nyilatkozatában kijelentette,

hozzátéve, a párt elfelejtett hasonló határozatokat elfogadni Marokkó, Kína, Törökország és Oroszország bojkottjával kapcsolatban, melyeket a nemzetközi közösség mind megszálló hatalmakként tart számon.

Ahogy az Origo megírta,

a modern kori antiszemitizmus szorosan kötődik a BDS-mozgalomhoz.

A mozgalom célja, hogy bojkottálják a zsidó államban előállított árukat, de az utóbbi időben egyre tágabb jelentést kap a BDS.

Bár

a BDS-mozgalom egyértelműen megkérdőjelezi a világ egyetlen zsidó államának, Izraelnek a létjogosultságát,

hivatalosan „csak” anticionista meggyőződését ismeri el.

Tagjainak akciói azonban rendre összemossák az anticionizmust és az antiszemitizmust. Ideológiájukban vitatják a zsidók önrendelkezéséhez való jogát, és a cionizmust kolonialista mozgalomnak tartják, mely erőszakkal elfoglalja a palesztinok földjét és megfosztja őket megélhetésüktől, továbbá Izraelt etnikai tisztogatással vádolják.

A BDS-mozgalom mára kapcsolódási ponttá vált a palesztin-, illetve iszlámbarát álcivilek és a nyugati szélsőbaloldali, Amerika- és Izrael-ellenes szervezetek között.

Erős antiszemita gyökerekkel rendelkezik Sargentini pártja

„Júliusban meglátogattam Izraelt és Palesztinát, és blogoltam is. Izraelre a helyes szó igazán az apartheid.” Ezt az üzenetet Judith Sargentini osztotta meg hivatalos Twitter-oldalán, 2015-ben.

A bejegyzés nem különösebben meglepő egy nyugat-európai radikálisan baloldali politikustól, hiszen a kontinens nyugati felén a „progresszív” pártok masszívan Izrael-ellenesek, sőt, antiszemiták (elég csak Jeremy Corbyn brit munkáspárti elnök botrányaira és kínos magyarázkodásaira gondolni).

Itt nem a zsidó állam józan kritikájáról van szó, hanem az igazságtalan, aránytalan kiemelésről:

ez a fajta új antiszemitizmus pedig a nyugati baloldal sajátossága.

Sargentini pártja a GroenLinks 1989-ben jött létre különböző pártok, köztük a Holland Kommunista Párt fúziójából.

Az antiszemitizmus már a kezdetektől jelen volt a párt életében.

1994-ben a zöldek vezetője a muszlim vallású Mohamed Rabbae volt, aki egy interjújában nyíltan „Izrael ügynökének” nevezte Geert Wilders bevándorlásellenes jobboldali holland politikust.

2002-ben pedig zsidókat vertek meg egy olyan amszterdami Izrael-ellenes rendezvényen, ahol a párt több képviselője is felszólalt.

Mivel a tüntetésre értelemszerűen számos muszlim bevándorló is elment, ezért a vonatkozó szakirodalom feljegyzi, hogy marokkói fiatal migránsok is részt vettek a verekedésben.

A rendezvényen egyesek azt énekelték, hogy „Hamász, Hamász, minden zsidóval a gázba”.

A Magyarországot gyalázó Sargentini nem határolódott el a zsidók elgázosítását követelő marokkói migránsoktól.

2015-ben Rutger Groot Wassink, a Baloldali Zöldek amszterdami frakcióvezetője központi szerepet játszott azon kampányban, mely Tel-Aviv és Amszterdam testvérvárosi megállapodása ellen zajlott.

2017-ben a párt parlamenti képviselője, Rik Grashoff és a szocialista Harry van Bommel 2017-ben beadtak egy javaslatot, hogy az

Érvelésük szerint a közel-keleti helyzet egyenlőtlensége okán „Hollandiának jobban kell támogatnia a palesztin állam elérését, és gazdaságilag a palesztinokkal kell együttműködnie”.

Az antiszemita botrányok között egészen frissek is akadnak: a Zöld Baloldal leideni képviselőjelöltje idén tavasszal amellett kardoskodott, hogy igenis lehessen összehasonlítani Izraelt az Iszlám Állammal.

Az Izraellel szembeni szélsőségesen elítélő véleményekből természetesen Sargentini is kivette részét.

Judith Sargentini Forrás: multimedia.europarl.europa.eu

Sargentini szóvivője 2011-ben „sajnálatát” fejezte ki, amiért a baloldali holland politikus nem lehetett ott a Gázába fegyvereket is csempésző szélsőbaloldali, blokádtörő hajó utasai között.

Ugyan nem világos, hogy Sargentini jelenléte melyik hajón merült fel, ám a tény, hogy sajnálkozását fejezte ki, amiért a Hamász nevű terrorszervezet számára fegyvereket is szállító hajók egyikén nem lehetett ott, beszédes.