A svéd miniszterelnök tárt karokkal várja az Iszlám Állam terroristáinak a visszatérését

Stefan Löfven svéd miniszterelnök, Stefan Lofven,
Sweden's Prime minister Stefan Lofven arrives for an European Council summit on March 19, 2015 at the Council of the European Union (EU) Justus Lipsius building in Brussels. European leaders meet for a two-day summit likely to be dominated by Greece's cash crunch and the question of whether to extend sanctions against Russia over the crisis in Ukraine. AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER
Vágólapra másolva!
Az erősen bevándorláspárti Stefan Löfven szociáldemokrata svéd miniszterelnök kizárta annak a lehetőségét, hogy megvonják azon, svéd állampolgársággal (is) rendelkező migráns hátterű terroristák állampolgárságát, akik csatlakoztak az Iszlám Államhoz. A kormányfő véleménye alapján az iszlamista harcosoknak joguk van visszatérni Svédországba.
Vágólapra másolva!

Bár a szintén szociáldemokrata Margot Wallström irányítása alatt lévő külügy korábban azon az állásponton volt, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozó migráns hátterű svéd állampolgárok nem részesülhetnek majd Stockholm védelmében, ezt látványosan felülírta Stefan Löfven miniszterelnök hétfői nyilatkozata.

Stefan Löfven Forrás: AFP/Thierry Charlier

Löfven – aki egyben a bevándorláspárti Svéd Szociáldemokrata Párt (PAS) vezetője is – ugyanis azt mondta, hogy a korábbi híresztelésekkel ellentétben

írja a Breitbart a Nyheter Idag című lap információira hivatkozva.

A baloldali miniszterelnök továbbá kifejtette, hogy – szerinte – a hírszerzés és a bűnüldöző szervek feladata a terroristák nyomon követése, adott esetben pedig az eljárás megindítása, amennyiben ezt szükségesnek tartják.

Jimmie Akesson, a jobboldali és bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) elnöke Löfven nyilatkozataira reagálva kijelentette, hogy

ő határozottan ellenzi az Iszlám Államhoz csatlakozott migránsok visszatérését Svédországba.

Jimmie Akesson Forrás: AFP/Johan Nilsson/Johan Nilsson

Véleménye alapján

az ilyen személyek svéd állampolgárságát azonnal el kellene venni.

A svéd titkosszolgálat, a Sapo szerint 2012 óta nagyjából 300 migráns távozott Svédországból a Közel-Keletre, és csalatkozott különböző terrorszervezetekhez, elsősorban az Iszlám Államhoz.

Idáig körülbelül 150-en tértek vissza a skandináv államba.

Ahogy az Origo beszámolt róla, a visszafogadást a terroristák úgy „hálálták meg”, hogy iszlamista harcosok toborzásába fogtak a helyi migránsok körében.