Akár 800 ezer migráns is átlépheti idén az amerikai határt

migration Horizontal
Central American migrants -mostly Hondurans- run along the Tijuana River near the El Chaparral border crossing in Tijuana, Baja California State, Mexico, near US-Mexico border, after the US border patrol threw tear gas from the distance to disperse them after an alleged verbal dispute, on November 25, 2018. - US officials closed the San Ysidro crossing point in southern California on Sunday after hundreds of migrants, part of the "caravan" condemned by President Donald Trump, tried to breach a fence from Tijuana, authorities announced. (Photo by GUILLERMO ARIAS / AFP)
Vágólapra másolva!
A kétezres évek Bush-kormánya óta nem látott mértékben nőhet meg az illegális határátlépések száma az Egyesült Államokban. Donald Trumpnak tehát olyan áradattal kell szembenéznie, ami minden szintet átlép, amit az Obama-kormány valaha is tapasztalt.
Vágólapra másolva!

Tizenkét éve nem próbálkozott ennyi migráns az amerikai-mexikói határon, csak februárban ugyanis 76 ezer illegális bevándorlót kaptak el az amerikai hatóságok – és ebbe csak azok tartoznak bele, akikről tudnak a határvédelemnél.

Ez pedig azt jelenti, hogy a demokrata Obama-kormány alatt sohasem volt ilyen mértékű a migrációs nyomás. Magyarán, a Trump fala miatt folyamatosan reklamáló és a megépítést minden eszközzel akadályozó demokratáknak

valójában fogalmuk sincs arról, hogy milyen mértékű az illegális migránsok bevándorlása, és milyen nyomás alatt van a határőrség.

A Princeton Policy Advisors nevű elemzőcég kutatója, Steven Kopits a februári adatok után úgy kalkulált, hogy idén körülbelül 775 ezer illegális bevándorló próbálhatja meg a behatolást az Egyesült Államokba.

Migránsok az amerikai-mexikói határon Forrás: AFP/Guillermo Arias

Rajtuk kívül pedig még további félmilliónak sikerülhet a hatóságok tudta nélkül átlépni a határt.

Csak összehasonlításképpen, ha teljesülne a 775 ezres szám, akkor az közel a duplája lenne az Obama-kormány utolsó teljes fiskális évének számaihoz képest (az USA-ban a fiskális/üzleti év október 1-jén kezdődik).

Donald Trump 2017-es beiktatása óta sajnálatos módon mindössze 65 kilométernyi falat sikerült megépíteni vagy újjáépíteni,

annak ellenére, hogy a kongresszus 200 kilométert jóváhagyott korábban.

Igaz, a tavaly őszi félidős választások után a demokraták kerültek többségbe a képviselőházban, akik követve a jó sorosista hagyományokat, korlátlanul engednének be bárkit.

Mindenesetre márciusban újabb 22 kilométert terveznek megépíteni Dél-Kaliforniában, illetve egy keveset a texasi El Pasónál. Ez pedig azt jelenti, hogy az amerikai-mexikói határ nagy része továbbra is nyitott marad az illegális bevándorlók és embercsempészek előtt.