Bűnösnek találtak egy francia bíborost pedofil ügyek elhallgatása miatt

Philippe Barbarin bíboros, lyoni érsek.
Philippe Barbarin bíboros, lyoni érsek.
Vágólapra másolva!
Bűnösnek találta, és hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte csütörtökön egy francia bíróság Philippe Barbarin bíborost, lyoni érseket, akit azzal vádoltak meg egy pedofil pap áldozatai, hogy bár tudomása volt a molesztálásokról, de ezt nem jelentette a hatóságoknak. Barbarin nem sokkal később bejelentette, hogy pár napon belül benyújtja lemondását Ferenc pápának, és imádkozik az áldozatokért.
Vágólapra másolva!

Az ítéletet egyébként a bíboros távollétében hirdették ki. Ügyvédje közölte, hogy

fellebbezni fognak a bíróság döntése ellen.

Philippe Barbarin bíboros, lyoni érsek. Forrás: wikipedia

Brigitte Verney bíró az ítélet kihirdetésekor közölte, hogy

a 68 éves érsekre amiatt szabták ki a büntetést, mert 2014 júliusa és 2015 júniusa közötti időszakban nem értesítette a hatóságokat a tudomására jutott szexuális visszaélési ügyekről.

A lyoni érseken kívül a bíróság még további öt egyházi vezető ellen folytatott eljárást, amelyet egy 2016-ban szexuális visszaéléssel meggyanúsított pap, Bernard Preynat tíz áldozata kezdeményezett. A Barbarin egyházmegyéjébe tartozó meggyanúsított pap csaknem húsz éven át vezetett egy cserkészszövetséget.

2016. január 27-én kezdődött ellene eljárás, miután beismerte, hogy 1986 és 1991 között szexuálisan molesztálta a rá bízott gyerekeket.

Ügyvédje szerint Preynat közölte a bíróval, azaz beismerte, hogy az egyházi hatóságok 1991 óta ismerték a tényeket, ennek ellenére 2015-ös nyugdíjazásáig gyakorolhatta a papi hivatását.
A perbe fogott másik öt egyházi vezető esetében nem született ítélet csütörtökön, mert a bíróság úgy látta, az ellenük felhozott vádak vagy nem kellőképpen megalapozottak, vagy már elévültek.

Barbarin már a harmadik francia érsek, akit hasonló vádakkal ítélt el bíróság.

2001-ben a dél-franciaországi Bayeux püspökét, Pierre Picant három hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, 2018-ban pedig Orléans volt püspöke, André Fort nyolc év felfüggesztett börtönbüntetést kapott.