Vágólapra másolva!
Helyi idő szerint 08:44-kor, röviddel a felszállás után lezuhant az Ethiopian Airlines egyik Boeing 737-es utasszállítója. A gép az etiópiai Addisz-Abebából tartott a kenyai Nairobiba. A fedélzeten 149 utas és 8 fős személyzet volt, közülük senki sem élte túl a katasztrófát.
Vágólapra másolva!

A 302-es számú járat felszállás után hat perccel az etióp fővárostól mintegy 60 kilométerre délkeletre csapódott földnek. A gépen 149 utas és 8 fős személyzet tartózkodott, összesen 33 ország állampolgárai voltak. Az eddigi adatok szerint az áldozatok között 32 kenyai, 18 kanadai, 9 etióp, 8 olasz, 8 kínai, 8 amerikai, 7 brit, 7 francia, 6 egyiptomi, 5 holland, 4 indiai, 4 szlovák, 3 osztrák, 3 svéd, 3 orosz, 2 izraeli, 2 marokkói, 2 lengyel, 2 spanyol, valamint 1-1 belga, dzsibuti, indonéz, ír, mozambiki, nepáli, nigériai, norvég, ruandai, szaúd-arábiai, szerb, szlovén, szomáliai, szudáni, togói, ugandai és jemeni állampolgár van.

Egyelőre nem tudni a baleset okát.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/AP/Ben Curtis

Abi Ahmed etióp miniszterelnök a legmélyebb részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak Twitter-üzenetében.

Tévolde Gebre Mariam, az Ethiopian Airlines vezérigazgatója a sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy még nagyon korai meghatározni a baleset okát. Elmondta ugyanakkor, hogy

a pilóta az irányítótoronynak jelezte, hogy nehézségei támadtak, ezért engedélyt kért a visszatérésre.

Az Ethiopian Airlines Afrika legnagyobb légitársaságának tartja magát, egyben arra törekszik, hogy a kontinens kapuja legyen a légiközlekedésben. Tavaly több mint tízmillió utast szállított. A legutolsó nagy balesete 2010 januárjában történt, akkor egy, Bejrútból induló repülőgépe zuhant le közvetlenül a felszállás után.

Forrás: MTI/AP/Yidnek Kirubel

A járatok mozgását figyelő Flightradar24 nevű portál Twitter-bejegyzése szerint

a gép függőleges sebessége instabil volt a felszállást követően.

Egyesek szerint a mostani baleset körülményei kísértetiesen hasonlítanak a tavaly októberi szerencsétlenségre, amely során a Lion Air indonéz légitársaság egy ugyanilyen típusú Boeingje a Jáva-tengerbe zuhant. Ez utóbbi balesetben is a repülőgép összes utasa meghalt, szám szerint 189 ember. Bár a hasonlóságok a biztonsági szakértőknek is szemet szúrtak, a szakértők arra intik az embereket: az "ítélettel" várják meg a vizsgálat végét.

A Boeing repülőgépgyártó 737 MAX 8 típusa 2017 óta közlekedik szerte a világban, az amerikai vállalat egyik legjobban fogyó és legmegbízhatóbb repülőgépe.

A Blikk információi szerint a lezuhant gépen utazott Anton Hrnko, a Szlovák Nemzeti Párt alelnöke, parlamenti képviselő felesége, lánya és fia. A balesetnek még egy szlovák áldozata van, a politikus fiának kollégája.

A baleset miatt az etiópiai parlament nemzeti gyásznappá nyilvánította a hétfői napot.